FOTO/iStock
Crveni i bijeli umak daju im posebnu sočnost
povezane vijesti
Ovaj recept za lazanje napravljen je od domaćeg ragua koji je slojevit između tijesta za lazanje i preliven mozzarellom i kremastim, sirastim bešamel umakom. To je ljubav!
Sastojci
UMAK OD CRVENOG MESA
- 250 g mljevene govedine
- 250 g talijanske kobasice
- 1 mali (1/2 šalice) luk, nasjeckani
- 250 g svježih gljiva, nasjeckanih
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 rajčica narezane na kockice
- 1 konzerva umaka od rajčice
- 1 limenke paste od rajčice
- 2 žličice sušenih talijanskih začina
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice papra
BIJELI BEŠAMEL UMAK
- 3 3/4 šalice mlijeka
- 6 žlica maslaca
- 1/2 šalice višenamjenskog brašna
- 3/4 žličice soli
- 1/8 žličice mljevenog muškatnog oraščića, po želji
- 3/4 šalice nasjeckanog parmezana
LAZANJE
- 12 rezanaca za lazanje bez kuhanja
- 2 šalice kockica Mozzarella sira
- 1/2 šalice nasjeckanog parmezana
Kako napraviti:
KORAK 1
Smeđa mljevena govedina i talijanska kobasica u nizozemskoj pećnici; ocijedite ako je potrebno. Dodajte sve preostale sastojke za umak od mesa. Zakuhati; smanjite toplinu na nisko. Pirjajte, otklopljeno, 30 minuta. Pokriti; nastaviti pirjati 30 minuta.
KORAK 2
Zagrijte pećnicu na 250C. Staklenu posudu za pečenje poprskajte sprejom za kuhanje. Staviti na stranu.
KORAK 3
U međuvremenu, mlijeko u mikrovalnoj pećnici u velikoj staklenoj mjerici 2 minute. Otopite maslac u srednjem loncu. U maslac umutiti brašno, sol i muškatni oraščić. Kuhajte, povremeno miješajući, dok smjesa ne postane glatka i pjenušava. Postupno dodajte mlijeko; kuhajte uz stalno miješanje dok smjesa ne prokuha i zgusne se. Umiješajte 3/4 šalice parmezana.
KORAK 4
U pripremljeno jelo rasporedite jednu trećinu mesnog umaka. Na umak rasporedite sloj od 4 jufke. Ponovite s jednom trećinom crvenog umaka, 1 šalicom bijelog umaka i još 4 rezanca. Ponovite još jednom. Preko gornjeg sloja rezanaca premažite preostali bijeli umak. Odozgo s mozzarellom; pospite 1/2 šalice parmezana.
KORAK 5
Pokrijte posudu aluminijskom folijom. Pecite 40 minuta. Uklonite foliju; pecite još 10 minuta ili dok sir na vrhu lagano ne porumeni. Izvadite iz pećnice; ohladiti 10 minuta prije posluživanja.