Savršen okus

Najbolje lasagne s dva umaka koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Crveni i bijeli umak daju im posebnu sočnost

Ovaj recept za lazanje napravljen je od domaćeg ragua koji je slojevit između tijesta za lazanje i preliven mozzarellom i kremastim, sirastim bešamel umakom. To je ljubav!


Sastojci


UMAK OD CRVENOG MESA


  • 250 g mljevene govedine
  • 250 g talijanske kobasice
  • 1 mali (1/2 šalice) luk, nasjeckani
  • 250 g svježih gljiva, nasjeckanih
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 1 rajčica narezane na kockice
  • 1 konzerva umaka od rajčice
  • 1 limenke paste od rajčice
  • 2 žličice sušenih talijanskih začina
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice papra

BIJELI BEŠAMEL UMAK


  • 3 3/4 šalice mlijeka
  • 6 žlica maslaca
  • 1/2 šalice višenamjenskog brašna
  • 3/4 žličice soli
  • 1/8 žličice mljevenog muškatnog oraščića, po želji
  • 3/4 šalice nasjeckanog parmezana

LAZANJE


  • 12 rezanaca za lazanje bez kuhanja
  • 2 šalice kockica Mozzarella sira
  • 1/2 šalice nasjeckanog parmezana

Kako napraviti:


KORAK 1


Smeđa mljevena govedina i talijanska kobasica u nizozemskoj pećnici; ocijedite ako je potrebno. Dodajte sve preostale sastojke za umak od mesa. Zakuhati; smanjite toplinu na nisko. Pirjajte, otklopljeno, 30 minuta. Pokriti; nastaviti pirjati 30 minuta.


KORAK 2


Zagrijte pećnicu na 250C. Staklenu posudu za pečenje poprskajte sprejom za kuhanje. Staviti na stranu.


KORAK 3


U međuvremenu, mlijeko u mikrovalnoj pećnici u velikoj staklenoj mjerici 2 minute. Otopite maslac u srednjem loncu. U maslac umutiti brašno, sol i muškatni oraščić. Kuhajte, povremeno miješajući, dok smjesa ne postane glatka i pjenušava. Postupno dodajte mlijeko; kuhajte uz stalno miješanje dok smjesa ne prokuha i zgusne se. Umiješajte 3/4 šalice parmezana.


KORAK 4


U pripremljeno jelo rasporedite jednu trećinu mesnog umaka. Na umak rasporedite sloj od 4 jufke. Ponovite s jednom trećinom crvenog umaka, 1 šalicom bijelog umaka i još 4 rezanca. Ponovite još jednom. Preko gornjeg sloja rezanaca premažite preostali bijeli umak. Odozgo s mozzarellom; pospite 1/2 šalice parmezana.


KORAK 5


Pokrijte posudu aluminijskom folijom. Pecite 40 minuta. Uklonite foliju; pecite još 10 minuta ili dok sir na vrhu lagano ne porumeni. Izvadite iz pećnice; ohladiti 10 minuta prije posluživanja.