FOTO: PR
Donosimo prijedloge jela koja obavezno trebate kušati na pomno odabranim gastro adresama
povezane vijesti
Opatija nije poznata samo po svojoj predivnoj arhitekturi, velikoj ponudi najboljih hotela, romantičnoj šetnji uz more, nego i po raznolikoj gastro ponudi koja se temelji na kvalitetnim namirnicama lokalnog porijekla.
Opatija ima dugu tradiciju u ugostiteljstvu, a ubraja se među vodeća hrvatska središta gourmet dininga. No, Opatija sa svojom okolicom nudi raznoliku ponudu restorana gdje svatko, bez obzira na gastro preference i dubinu novčanika, može uživati u ukusnim delicijama.
Pomno smo proučili gastro ponudu omiljene nam Opatije i odabrali smo one must visit gastro adrese te istaknuli koja jela trebate kušati.
Konobe u Opatiji
Konobe su neizostavni dio gastro ponude naše zemlje, a Opatija sa svojom okolicom nudi pregršt izbora. Mi smo odlučili prvenstveno istražiti konobe koje su smještene u Voloskom, no jedna taverna iz same Opatije nam je također privukla pozornost.
Valle Losca (Volosko, Andrije Štangera 2)
Posjetiti Volosko, a ne svratiti u konobu Valle Losca je velika pogreška. Ona je smještena na samom početku glavne ulice na lokaciji koja ima pola stoljeća dugu ugostiteljsku tradiciju. Valle Losca odiše Mediteranom, a na njenom jelovniku nalazi se spoj rustikalne i primorske gastro priče, a veliki dio namirnica i začina stiže iz vlastite proizvodnje.
Ova mala primorska konoba nudi predivnu terasu s pogledom na more i pitoreskne vološćanske krovove. Valle Losca mijenja redovito svoju ponudu, ovisno o dostupnim i sezonskim namirnicama, stoga vas u svakog godišnje doba čekaju gastro noviteti.
Konoba Tramerka (Volosko, Andrija Mohorovičića 15)
Jednom kada posjetite Tramerku, vraćat ćete joj se često. Ova konoba prije svega oduševljava svojom jedinstvenom lokacijom. Nalazi se u staroj jezgri, među stubištima i zidovima kuća s drvenim “prošijanima” podno kamene volte. Ulaskom u Tramerku ulazite u jedan poseban svijet.
Ovo mjesto posebno obožavaju ljubitelji gastro noviteta i iznenađenja. Naime, Tramerka funkcionira po principu takozvanog “otvorenog” jelovnika. Ponekad ne možete ni dan ranije znati što će vas čekati.
Razlog za to je posve jednostavan – Tramerka svoj meni prilagođava jutarnjem ulovu ribara, ponudi gradske tržnice i OPG-ova opatijskog zaleđa. Svježe namirnice, naglasak na kvaliteti i nezaboravnih jela čine Konobu Tramerka jednom od najboljih gastro mjesta u Volosku, ali i okolici.
S jelovnika svakako isprobajte gregadu od raže, tartar od palamide, te odrezak punjen majčinom dušicom i češnjakom.
Ostaria Veranda (Volosko, Andrije Mohorovičića 40)
Ako želite doživjeti i okusiti najbolje atribute ovog šarmantnog mjesta, uputite se u Ostariju Veranda. Smještena u samom središtu mjesta, svojim gostima nudi pogled koji oduzima dah.
Ova konoba je poznata po kulinarskim delicijama koje se temelje na ribi i plodovima mora. U njihovoj kuhinji koriste se samo autohtoni proizvodi, a kuhari se drže tradicionalnih recepata kojima pristupaju na moderan način.
Obožavatelji ribe i morskih plodova trebaju naručiti riblji file na žaru s broskvom i kremom od slanutka ili pak krak hobotnice s tikvicama na kremi od slanutka. Ako preferirate meso pogriješiti ne možete s janjećim kotletom s torticom od kapule i brusnice.
Ribarnica Volosko (Volosko, Andrije Štangera 5)
Kao što i samo ime govori u ovom malom gastro raju uživat ćete u jednostavnim i ukusnim jelima od ribe i plodova mora. Ono što ovo mjesto čini posebnim jest svakodnevno svježa ponuda iz vlastitog ulova.
Ovdje ćete kušati tipična primorska jela, poput lignji ili ribljih fileta na žaru od brudeta. Mala terasa smještena je uz vološćansku ulicu, a unutrašnjost plijeni poglede svojim rustikalnim uređenjem.
Ako ste ljubitelj dobrog odreska, nipošto nemojte proputiti kušati odrezak od morskog psa ili grdobine.
Konoba Istranka (Opatija, Bože Milanovića 2)
Ako želite kušati kako se u ovom podneblju oduvijek jelo, vaša destinacija je konoba Istranka. Na jelovniku nalaze se tradicionalna jela, izvorni recepti i autohtone namirnice u obliku ukusnih istarskih maneštri, domaćih gulaša, lokalnih sireva i vina iz Istre i Kvarnera.
Pogriješiti ne možete ako isprobate istarsku maneštru od bobića, jela od tartufa, mesni gulaš s domaćim njokima ili fužima, a našu pozornost su posebno privukli domaći ravioli punjeni sirom.
Nezaobilazne gastro destinacije u Opatiji
Opatija se može pohvaliti s restoranima koju su nadaleko poznati, a brojni ljubitelji dobre hrane često posjećuju grad samo zbog dobrog zalogaja. Odabrali smo tri adrese koje su nadaleko poznate svojom vrhunskom ponudom jela i usluga.
Roko (Opatija, Maršala Tita 116/2)
Jedna od omiljenih opatijskih gastro destinacija smještena je uz glavnu opatijsku ulicu i to u prostoru s gotovo stotinu godina dugom ugostiteljskom tradicijom.
Još 20-ih godina prošlog stoljeća se tu nalazio gastro objekt od kojeg je današnji Roko baštinio uređenje, ponudu, pa čak i način serviranja jela.
Kada posjetite Roko ne smijete propustiti dimljene kvarnerske dagnje u umaku od istarske malvazije s kremom od kapule i češnjaka, filet od kovača u umaku od istarske malvazije i kapara s pireom od graška te Churrasco steak.
Ružmarin (Opatija, Veprinački put 2)
“Ružmarin je od Antike slavljen kao simbol prijateljstva, sjećanja i ljubavi”, poručuju u restoranu koji je nazvan upravo prema mirisnoj mediteranskoj biljci i osmišljen kao “spoj prijateljstva, odlične hrane i ambijenta”.
Ružmarin je prije 30-ak godina nastao kao mali obiteljski lokal, a tijekom godina se nametnuo svojom kvalitetnom gastro ponudom. Ovdje će svačije nepce pronaći ponešto za sebe – od roštilja do pizza, preko kompleksnijih mediteranskih specijaliteta.
S jelovnika treba svakako isprobati biftek u umaku od škampi i tartufa sa šurlicama i carpaccio od domaće tune na istarskoj skuti s džemom od naranče i đumbira.
Za svačije nepce i novčanik
Opatija nije samo destinacija za fine dining, ona je bogata restoranima koji nude raznolik meni i jela po pristupačnim cijenama. Obišli smo gastro adrese “za svačije nepce i novčanik” te odabrali četiri favorita.
Romero bread&burger bar (Opatija, Velog Jože 1)
Ovog ljeta Opatija je postala bogatija za pravu gastro poslasticu koja je svoja vrata otvorila na Slatini, a iza zanimljivog koncepta stoji već prepoznatljivo ime opatijske gastro scene – restoran Ružmarin. Romero bar u svojoj ponudi nudi raznolik izbor pekarskih proizvoda i kako samo ime govori, nezaobilaznih burgera.
Romero bread&burger bar zove da svratite na ukusne pekarske poslastice koje će vam uljepšati početak dana ili vas zasladiti kada energija splasne. Svakako isprobajte kroasan s čokoladom i dimljenom šunkom i mozzarellom te štrudlu s jabukom.
Kada vas sustigne glad obavezno naručite sočni burger, a mi predlažemo Diablo burger koji osvaja svojim pikantnim okusom. Romero bread&burger uz to priprema i doručak, a u ponudi imaju i vlastito craft pivo.
Restaurant&Bar Boem (Volosko, Obala Frane Supila 10)
Vološćanski Boem, smješten uz sam mandrać, u svojoj originalnoj ponudi spojio je odlične street food specijalitete i vrhunske koktele. Jelovnik i ponuda koktela mijenja se ovisno o godišnjem dobu, tako da svaki posjet Boemu nudi drugačiju gastronomsku priču.
Must try je cuban sandwich koji se sastoji od pulled porka, šunke, cheddar sira, senfa i krastavaca, Boem burger, panceta crusted sandwich s piletinom te stir fry vege noodles.
Bistro pizzeria Moho (Volosko, Obala Frane Supila 8)
Nazvana u čast vološćanskom znanstveniku svjetske slave Andriji Mohorovičiću i smještena svega nekoliko koraka od njegove rodne kuće, u lučici Volosko, pizzeria Moho donosi svjež i nov pogled na globalno popularnu deliciju.
Predlažemo da isprobate MOHO salatu s biftekom i šampinjonima, pizzu Vološćanske rolice i Moho te filet brancina s povrćem pripremljen u krušnoj peći.
bianco & nero (Opatija, Stubište Lipovica 3)
Ovaj restoran tijekom cijelog dana u ponudi ima brojna jela spravljena od svježih namirnica. Ako prije posla želite ukusno jesti, u ponudi se nalazi doručak, svi koji žele pauzu na poslu provesti u ugodnom ambijentu uživat će u brunchu, a i ostatak dana se na meniju nalazi šarolika ponuda jednostavnih i nešto kompleksnijih jela.
Ne propustite isprobati tjesteninu ili rižot maremonti s kozicama i sezonskim vrganjima, šparogama ili motarom, Osso buco s domaćim pljukancima te fiorentinski odrezak.
Nami Sushi Restaurant (Maršala Tita 86, Opatija)
Smješten u samom srcu stare dame, „Nami“ je gastro kutak s bogatom ponudom japanske kuhinje. Prekrasnim interijerom dominira zid sastavljen od istarskog kamena, a u ponudi se može pronaći svašta.
Od kultnog sushija do bogatstva okusa skrivenog u gostima omiljenoj tempuri. Neizostavna delicija je Ebi (kozice u tempuri), Maguro (tuna u tempuri), Yasai (povrće u tempuri) i Tempura Mix.
Uz specijalitete se može uživati i u vinima prozračnih okusa, ali i japanskom pivu, japanskim čajevima te popularnom sakeu.
Slastičarne u Opatiji
Za slatko uvijek ima mjesta, a tko tvrdi suprotno griješi. Zbog opatijske slatke ponude zasigurno ćete naći uvijek mjesta u svom trbuhu. Teško je odoljeti svim slasticama, no ipak smo za vas izdvojili tri must visit mjesta.
Kavana Strauss (Opatija, Maršala Tita 144)
Ako ste u potrazi za davno zaboravljenim vremenima i želite osjetiti stari opatijski duh, posjetite hotel Palace u čijem sklopu se nalazi kavana i slastičarna Strauss.
Pokraj parka Slatina i iznad centralnog kupališta kavana Strauss doziva prošla vremena i pruža atmosferu klasičnog bečkog “štiha”. Ovdje ćete uživati u dobroj kavi i čaju i nipošto ne smijete zaboraviti na vrhunske slastice i domaći sladoled.
Kaokakao (Volosko, Andrije Štangera 44)
Kaokakao često nazivaju vološćanskom slatkom tajnom. Smještena uz usku ulicu, iza male terase okićene gredicama cvijeća i lampionima, ova slastičarna mami svoje goste u simpatično uređen prostor u mediteranskom stilu.
Ovdje se slastice rade bez iti jednog umjetnog dodatka. Za izradu svojih slatkih delicija koriste se samo visokokvalitetne namirnice. Torte, keksi i kolači spajaju tradiciju francuskog, austrijskog i talijanskog slastičarstva s domaćim gastro naslijeđem i vodećim slatkim trendovima.
Milenij Choco svijet (Opatija, Maršala Tita 85)
Da, Opatija ima i svoju vlastitu proizvodnju čokolade. Kao što samo ime govori, Milenij Choco svijet je prava oaza za sve ljubitelje čokolade i slastica. U pitanju je prava “tvornica” najzamamnijih delicija u obliku ručno rađenih torti, kolača, keksića, 30-ak vrsta pralina, a nećemo zaboraviti ni na čokolade raznih okusa.
Ovdje ne samo da možete uživati u čokoladi, nego se možete i kreativno izraziti crtajući čokoladom ili izrađujući skulpture. Prava čoko antistres terapija jer nakon toga svoje skulpture razbijate, i, pogađate, na koncu degustirate.
Abbazia dolce&cocktails (Opatija, Maršala Tita 129)
Jedna od omiljenih opatijskih slastičarni Abbazia dolce&cocktails nalazi uz šetalište Lungomare, a u svojoj ponudi nude one slastice koje će zadovoljiti i najizbirljivije sladokusce. Sladoledi, kolači i torte te izvrsni kokteli čine okosnicu ponude, a istančano uređenje u kojem donimira crna boja s fantastičnim pastelno rozim detaljima šlag su na kraju ove slatke opatijske priče.
Nemojte proputiti isprobati tiramisu u staklenci, razne vrste tartova, ali i slastice napravljene od čokolade i vanilije.
Kavana Wagner (Opatija, Maršala Tita 109)
U hotelu Milenij nalazi se kavana Wagner, najstarija opatijska kavana otvorena davne 1912. s jednom od najpopularnijih opatijskih terasa s neprocjenjivim pogledom na more. Kavana Wagner nudi doručke, klasične aperitive, slastice, domaći sladole ili ručno izrađene čokoladne praline brenda Milenij Choco.
Kavana Continental (Opatija, M. Tita 85)
Osmišljena u stilu klasične bečke kavane Kavana Continental jedna je od najstarijih opatijskih kavana koja postoji još od sredine prošlog stoljeća, omiljeno je mjesto za ispijanje kave ili čaja uz domaće i svježe štrudle i ostale slastice.
Choco bar bonbonniere Kraš (Opatija, Maršala Tita 94)
Prostor uz središnju gradsku ulicu ima poseban značaj za opatijsku gastronomiju. Tu je nekad bila smještena prva gradska pizzeria, a danas hedonisti dolaze uživati u ponudi vrhunskih slastica.
Jedinstvene sladoledne poslastice, slatki kokteli, ekskluzivni deserti uz kavu i čokoladne napitke temeljeni na proizvodima najveće hrvatske konditorske kompanije samo su dio ponude prvog čokoladnog bara u Opatiji.
Posve je jasno kako se Opatija ubraja među naše najzanimljivije gastro destinacije. Raznolika ponuda, koja podjednako zadovoljava izbirljiva nepca, ali i poklonike jednostavnih i poznatih jela pristupačnih cijena, prvenstveno je bazirana na kvaliteti, svježim namirnicama iz lokalnog uzgoja, ali i ljubaznom i profesionalnom osoblju zbog čega se svaki vaš posjet pretvara u nezaboravni gastro doživljaj.
Sadržaj nastao u suradnji s TZ Opatija.