Kolumbijka u Opatiji

Najbolja svjetska chefica Leonor Espinosa boravi na Kvarneru: ‘Oduševili su me plodovi mora i škampi’

Bruna Matičić

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

Chefica Leonor Espinosa vlasnica je restorana Leo u Bogoti koji slovi kao jedan od najboljih u Kolumbiji, a vodič Condé Nast Gourmet Traveller uvrstio ga je među 100 najboljih na svijetu



OPATIJA – Plodovi mora, kvalitetno vino i vrhunsko maslinovo ulje nešto je najbolje što Kvarner ima – riječi su to Leonor Espinosa, najbolje chefice na svijetu koja ovih dana sa svojom kćeri i bliskom suradnicom, sommelierkom Laurom Hernandes Espinosa, boravi na Kvarneru. Ugledne gošće su razgledale Opatijsku rivijeru, posjetile nekoliko ugostiteljskih objekata i u razgovorima s domaćinima sa zanimanjem slušale predstavljanje karakteristika specifičnog »terroira« na Kvarneru.


Uz delicije koje je Leonor Espinosa sa zanimanjem kušala, degustirala je i autohtona vina s područja Kvarnera, koja su uz kreativna jela mladog chefa renomiranog kvarnerskog restorana Navis, Tina Sinožića, odabrale i prezentirale ambasadorice brenda Kvarner Wines, sommelierke Ines Matić Matešković, Marinela Mrkonja i Monika Neral.


Vrhunske namirnice


– Na Kvarneru ostajem nekoliko dana. Nažalost, pet dana sigurno nije dovoljno za upoznati sva bogatstva jedne zemlje, ali je dovoljno da se upoznam s gastronomijom te vrhunskim namirnicama i sastojcima koji je čine. Oduševili su me plodovi mora, škampi te način kako se namirnice koriste, a imala sam priliku probati i neka kvarnerska vina. Obično sam jako izbirljiva u odabiru maslinova ulja, ali probala sam domaće maslinovo ulje i mogu reći da zaista imate pravo blago. U konačnici, niti za jedno jelo koje sam tijekom dana isprobala, ne mogu reći da mi se nije svidjelo, kazala je kolumbijska chefica, suvlasnica restorana Leo u Bogoti koji slovi kao jedan od najboljih u Kolumbiji, a vodič Condé Nast Gourmet Traveller uvrstio ga je među 100 najboljih u svijetu. Ona je, pak, ove godine ovjenčana titulom najbolje chefice svijeta u izboru World’s 50 Best Restaurants.





Na pravo gastronomsko putovanje Hrvatskom i Kvarnerom došla je na inicijativu Ingrid Badurine Danielsson, direktorice hrvatskog izdanja renomiranog svjetskog gastrovodiča Gault&Millau i Dubravke Tomeković Aralica, izvršne direktorice Festivala Taste the Mediterranean, a s plemenitim ciljem da donatorskom večeri podupre školovanje i profesionalno usavršavanje za neku od mladih hrvatskih chefica.


– Povod dolaska na Kvarner je činjenica da ovdje postoje fanstastični restorani koji su nagrađeni Gault Millau točkama i Michelinovim zvjezdicama. Također, imate fenomenalnu grupu od pet mladih sommelierki koje su gostovale u Splitu na Taste the Mediterranean festivalu na večeri Mediterranean Women chefs, a ideja je bila da Leonori pokažemo raznolikost svega onoga što nudi hrvatska gastronomija. Kvarner u tome prednjači i gastronomijom se ističe među mnogim regijama – kazala je Dubravka Tomeković Aralica tijekom jučerašnjega druženja u restoranu hotela Navis koje je u čast poznate kolumbijske chefice priredila Turistička zajednica Kvarnera.


Veliko priznanje


– Kvarner je zaista počašćen dolaskom chefice Leonor Espinosa i njen interes za iskorake koje smo učinili na polju gastronomije u proteklim godinama daju nam veliki poticaj za daljnji napredak. Ovo je veliko priznanje za nas u turističkoj zajednici, ali i za sve naše chefove i vlasnike restorana koji su nam pomagali u proteklim godinama u razvoju održive gastronomije i da projekte Kvarner Gourmet i Food podignemo na još višu razinu, kazala je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ-a Kvarnera.



– Dolazak najbolje chefice koja je zvijezda u svijetu gastronomije zasigurno će odjeknuti i na svjetskoj gastrosceni te u budućnosti privući pažnju vrhunskih poznavatelja gastronomije u našu regiju. Čuti njene reakcije i vidjeti koliko je ugodno iznenađena viđenim, ispunjava me ponosom i velika je potvrda našemu radu te činjenici da Kvarner zaista jest regija vrhunske gastronomije, zaključila je Irena Peršić Živadinov.