Foto/Muzej čokolade
Ideja o pokretanju muzeja čokolade stvarala se kroz naša putovanja na kojima smo, kao veliki ljubitelji čokolade posjećivali Muzeje čokolade od Praga, Pariza do Beča i Barcelone.
povezane vijesti
Sjećate se filma Čokolada i onih vrtloga emocija prožetih istančanim ukusom i ogromnim znanjem neodoljive Vianne Rocher koja je na tako zavodljiv, neodoljiv i zanimljiv način čak i onoga tko nije volio čokoladu znala uvući u čokoladni svijet zadovoljstva.
Slično je i s Muzejom čokolade u Zagrebu koji se s vremenom nametnuo kao jedna od must visit lokacija koje jednostavno morate posjetiti kada se nađete u prijestolnici.
Nakon opuštanja na plažama i upijanja šarma Mediterana, sada je pravo vrijeme za nešto drugačiji vikend izlet. Posjet Muzeju čokolade u samom središtu Zagreba, odnosno u Varšavskoj 5, čini se kao odlična ideja za provesti vrijeme sa svojom obitelji. Ili prijateljima kojima se ozari lice i na sam spomen čokolade.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
I baš zbog takvih entuzijasta koji znaju cijeniti ovu hranu „bogova“ nastala je ova bajkovita priča koju nam je vrlo živopisan i uzbudljiv način prenijela vlasnica ovog neobičnog muzeja – Ružica Božić Cerovac.
Muzej čokolade – ideja se rodila iz ljubavi ne samo prema čokoladi već i prema putovanjima
„Ideja o pokretanju muzeja čokolade stvarala se kroz naša putovanja na kojima smo, kao veliki ljubitelji čokolade posjećivali Muzeje čokolade od Praga, Pariza do Beča i Barcelone. Zajedno s našom djecom složili smo se kako su svi ti muzeji vrlo slični i počeli razgovarati o tome kako bi mi napravili zanimljiv i interaktivan Muzej čokolade.
Iz vrlo ležernih razgovora ideja se počela sve više konkretizirati i shvatili smo da je zapravo izvediva.
Već dulje vrijeme suprug i ja sakupljamo porculan koji se rabio za ispijanje čokoladnog napitka, čuvamo omote čokolada, na buvljacima kupujemo sve predmete vezane uz čokoladu, njezinu povijest i konzumaciju.
Od samog početka željeli smo napravili suvremen, interaktivan i detaljno promišljen muzejski postav koji će i odraslima i djeci omogućiti da što bolje upoznaju povijesni, geografski i kulturološki značaj čokolade.
I tako je cijela priča krenula prije nešto više od godinu dana da bi se muzej konačno otvorio za javnost krajem studenog 2019. godine“, otkrila je Ružica.
View this post on Instagram
Zanimljiv ambijent krasi ovo mjesto koje zrači čistim zadovoljstvom. Svaki je kutak komadić bajke koju poželite iznova proživjeti.
Stalni postav Muzeja podijeljen je u sedam prostorija organiziranih kronološki, sa živopisno uređenim sobama čiji izlošci detaljno objašnjavaju povijest čokolade od najstarijih poznatih dokaza o konzumiranju u Mezoamerici, preko europskih dvorova, velike industrijske revolucije i povijesti hrvatske proizvodnje čokolade do suvremenog doba.
Tako kretanje kroz Muzej predstavlja šetnju kroz dugačku i bogatu povijest omiljene slastice.
Scenografija svake prostorne jedinice pomno je promišljena kako bi stvorila jedinstvenu atmosferu i prenijela duh određene vremenske epohe važne u povijesnom razvoju čokolade.
U službi kreiranja tog jedinstvenog osjećaja su boje, materijali, rasvjeta, mirisi, glazbena podloga i najvažnije – okusi.
View this post on Instagram
Interaktivan muzej proteže se na 400m2 , a tu niti jedne sekunde nije dosadno
„Poseban naglasak stavljen je na interaktivnost pa se u stalnom postavu nalaze mjesta na kojima na razne načine posjetitelji mogu testirati svoja osjetila mirisa, opipa ili pak vida kroz zabavne i poučne zadatke.
Pojedini predmeti posebno su osmišljeni za one najmlađe kako bi se prilikom posjete Muzeju i oni mogli uključiti u aktivan obilazak“, ističe Ružica.
Zamislite da se nalazite u prostoru koji na 400 m2 sadrži baš sve o vašoj omiljenoj poslastici. Dobra je vijest da je upravo Muzej čokolade u Zagrebu jedno takvo mjesto gdje možete naići na 200 predmeta podijeljenih u različite zbirke.
Tu je, na primjer, zbirka posuđa i alata, zbirka omota i plakata te zbirka kalupa.
View this post on Instagram
97% svoje povijesti čokolada bila napitak za odrasle.
„Uvjerili smo se kako pojedini Muzeji čokolade kao što je onaj u Parizu imaju nevjerojatno rijetku i vrijednu građu. Od kad smo otvorili Muzej stalno nadopunjujemo zbirke novim eksponatima.
Trudimo se doći do autentičnih i originalnih predmeta, a ono što zaista nije moguće dobiti (poput astečkih posuda za ispijanje čokolade koje se nalaze u Metropolitan muzeju u New Yorku) prikazali smo kroz replike koje su vjerno izradili domaći umjetnici okupljeni oko Ateljea na br. 1. Naša najdraža zbirka je zbirka porculana i alata.
Riječ je o predmetima koji su se koristili u ritualu ispijanja čokolade. Zanimljivo je napomenuti da je 97% svoje povijesti čokolada bila napitak za odrasle.
Maje i Asteci su je ispijali s čilijem i vanilijom pa se za taj napitak kada je došao u Europu znalo reći da „nije za ljude nego za svinje“.
Europljane je gorčina tog napitka nagnala u istraživanje raznih receptura od kojih se dobivao fin i ugodan napitak, a njega je trebalo konzumirati također iz nečeg finog i oko ugodnog“, objašnjava Ružica i naglašava kako postoje različite vrste šalica koje su se koristile u različitim zemljama a svaka od njih ima svoju karakterističnu priču.
View this post on Instagram
Što su čokolatijeri i što sve možemo pronaći u Muzeju čokolade?
Čokolatijeri su također kod nas dosta nepoznati predmeti koji nalikuju na čajnike. No, za razliku od njih imaju vrlo kratak grlić za izlijevanje napitka smješten uz sam vrh posude.
„Osim toga posebno su nam dragi omoti starih čokolada iz velikih hrvatskih tvornica koje su se počele otvarati početkom 20. stoljeća. Ovakvi i slični predmeti bude nostalgiju kod naših posjetitelja pa se trudimo proširiti dio zbirke koji se odnosi na domaće čokoladne proizvode.
Redovito pozivamo posjetitelje da pretraže svoje tavane u nadi da će pronaći nešto iz asortimana naših tvornica iz prošlog stoljeća što bi se moglo izložiti u Muzeju čokolade“, kazala je Ružica.
View this post on Instagram
Tko sve posjećuje Muzej čokolade?
Budući da riječ o relativno novootvorenom muzeju, još uvijek se glas o ovom mjestu nije snažno prošio izvan granica Hrvatske, a i korona je imala svoj veliki utjecaj na dolazak inozemnih grupa. Ipak, još jedan lijep detalj ove priče jest da iz mjeseca u mjesec raste zainteresiranost domaćih posjetitelja za Muzej čokolade.
“Najveći postotak naših posjetitelja još su uvijek domaći ljudi. Najčešće nam dolaze obitelj s djecom, mladi, ali i penzioneri koji znaju doći na organizirane izlete.
Tu su naravno i školske grupe počevši od 5. razreda osnovne škole kao i posjeti raznih udruga, društava ili djelatnika određenih firm ii institucija. Posjetiteljima svakog utorka uz kupljenu kartu u 19:15 darujemo i besplatno stručno vodstvo.
Tijekom ljeta stručno vodstvo nudimo svaki dan a ako ne budemo imali prevelik broj najavljenih grupa ta vodstva za građanstvo ćemo nastaviti imati svakodnevno.
Dojam muzeja je zaista puno cjelovitiji i šarmantniji uz vodstvo. Stranci su počeli dolaziti no u ovom “korona vremenu” nije riječ o značajnim brojkama.
Moramo priznati da smo se njima veselili budući da im naši kustosi mogu ponuditi stručna vodstva na engleskom, francuskom i njemačkom te tako dodati vrijednost više njihovom obilasku Muzeja“, pojašnjava Ružica.
Posebno je zanimljivo što nije riječ o klasičnom muzeju gdje prošetate prostorom i eventualno razgledavanje nadopunite tematskim filmom. Ovo je mjesto prava rapsodija sezorabilnosti. Interaktivnost će vas posebno oduševiti kroz brojne radionice.
View this post on Instagram
Radionice koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim
„Radionice su naš novi “proizvod“ koji je razveselio i naše muzejske pedagoge i roditelje ali najviše same polaznike – djecu uzrasta od 8 do 13 godina kao i odrasle koji se žele okušati u čokolatijerstvu. Svake subote nudimo kreativne radionice za djecu od 10 do 13 sati.
Učimo o povijesti čokolade, degustiramo osam različitih vrsta omiljene slastice, izrađujemo Montezuminu krunu tehnikom kolaža ili vlastitu šalicu decoupage tehnikom, učimo se razlikovati mirise te na kraju kreiramo recept za vlastiti kakao u kojem djeca uživaju na kraju radionice.
Uz to, uveli smo i dugo očekivanje radionice „Male tajne rada s čokoladom“ na kojima može istovremeno prisustvovati samo četvero odraslih. Oni imaju pristup našoj kuhinji u kojoj uče kako napraviti čokoladne školjkice za praline i ispravno ih napuniti i zatvoriti, kako od kuverture dobiti čokoladnu pločicu te još par malih tajni velikih čokolatijera.
Na kraju dobiju i vođenu turu kroz Muzej kako ne bi napustili Muzej bez novih saznanja o povijesti čokolade“, kaže Ružica.
Riječ je o vrlo ugodnom muzejskom prostoru koji posjetiteljima omogućuje edukaciju, zabavu i degustaciju u vrlo vizualno privlačnom interijeru u kojem je promišljeno sve do zadnjeg detalja.
„Smatramo da nas trebaju posjetiti svi oni koji misle da su muzeji zastarjela i dosadna mjesta iz kojih jedva čekaju otići. Osim toga, znate li još neki muzej u kojem umjesto ulaznice dobijete degustacijsku kutijicu koja vam uz četiri vrste krute čokolade nudi i neograničeno kušanje četiri vrste tekuće čokolade“, pita Ružica.
Izložbe, predavanja, nove degustacijske radionice i posebne programe vezane uz specifične dane u godini, nove čokolade iz ponude malih hrvatskih čokoladarnica, suradnje s uvaženim čokolatijerima i food blogerima, nagradne igre i uvijek nove, neobične predmete koji će s vremenom zauzimati sve više prostora u vitrinama, projekti su koje od ovog slatkog muzeja možemo očekivati u bliskoj budućnosti.
View this post on Instagram
Možemo li posjetiti muzej čokolade unatoč specifičnim vremenima u znaku COVID-19?
Ukoliko vas je sve ovo privuklo dovoljno jako a već dok čitate osjećate opojni miris čokolade u zraku i na korak ste do svoje nove pustolovine, ali vas brine situacija s pandemijom COVID-19, Muzej čokolade je mislio na sve.
„Svim našim posjetiteljima dostupni su dezinficijensi za ruke na nekoliko mjesta u Muzeju koji se redovito prozračuje. Broj posjetitelja se smanjio i veselimo se dolasku novih posjetitelja iz cijelog svijeta.
Međutim, nismo mislili da ćemo ikada biti zahvalni za ovakvu, financijski vrlo nepogodnu situaciju, koja je ipak izrodila mogućnost veće posvećenosti našim posjetiteljima i veće kreativne snage našeg tima koji neumorno osmišlja nove programe za jesen i zimu u nadi i s ciljem da Muzej čokolade postane ključno mjesto za sve one koji su na bilo koji način vezani uz čokolade“, poručuje Ružica.