Veganska opcija

Mousse od jagoda i aquafabe nevjerojatno je lagan, a preukusan

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Možete ga čuvati u hladnjaku do dva dana, no sumnjamo da će toliko dugo izdržati...

Ovaj veganski mousse od jagoda je lagan, prozračan i bogat okusom jagode!


Za napraviti ga, biti će vam potrebno samo šest sastojaka, od kojih se posebice ističe aquafaba, odnosno vodica od slanutka.


Napomena: bitno je da su jagode i aquafaba na sobnoj temperaturi. Ako su previše hladni, agar-agar će se stvrdnuti prije nego što ga stignete pomiješati s aquafabom.


Mousse možete čuvati u hladnjaku do dva dana – no sumnjamo da će toliko dugo izdržati…


Sastojci


  • 200 g svježih jagoda
  • 60 ml javorovog sirupa
  • pola žličice ekstrakta vanilije ili sjemenki iz jedne mahune vanilije
  • 150 g kokosovog vrhnja
  • 1 žličica agar-agara u prahu
  • 60 ml aquafabe (tekućine iz konzerve kuhanog slanutka)

Priprema


Prije svega, operite jagode pod hladnom vodom, dobro ih ocijedite i osušite papirnatim ručnicima, te rukom otkinite stabljike.


Prebacite jagode, javorov sirup i ekstrakt vanilije u blender. Miksajte navelikoj brzini dok ne dobijete glatku i rijetku smjesu.


Prebacite u zdjelu za miješanje i ostavite sa strane.


U srednje veliku tavu dodajte kokosovo vrhnje i agar-agar u prahu. Zagrijavajte na srednjoj vatri, neprestano miješajući pjenjačom dok se agar ne otopi. Maknite s vatre čim počne kuhati.


Pomiješajte sa izblendanim jagodama te miješajte pjenjačom dok se ne sjedini.


Ostavite da se hladi oko 20 minuta.


Ocijedite slanutak iz konzerve i sačuvajte vodu (aquafabu), te ju miksajte dok ne dobijete snijeg. Trebali biste moći okrenuti zdjelu naopako bez da aquafaba izgubi oblik.


Prebacite pola smjese od jagoda u aquafabu i pažljivo je promiješajte špatulom. Nakon što se potpuno sjedini, ulijte ostatak smjese i ponovno promiješajte dok se potpuno ne sjedini s aquafabom.


Smjesa bi trebala biti vrlo lagana i pahuljasta.


Žlicom prebacite mousse od jagoda u posudice ili staklenke, pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak najmanje 3 sata prije uživanja, piše Full OF Plants.