
Foto: iStock
Možete ga čuvati u hladnjaku do dva dana, no sumnjamo da će toliko dugo izdržati...
povezane vijesti
Ovaj veganski mousse od jagoda je lagan, prozračan i bogat okusom jagode!
Za napraviti ga, biti će vam potrebno samo šest sastojaka, od kojih se posebice ističe aquafaba, odnosno vodica od slanutka.
Napomena: bitno je da su jagode i aquafaba na sobnoj temperaturi. Ako su previše hladni, agar-agar će se stvrdnuti prije nego što ga stignete pomiješati s aquafabom.
Mousse možete čuvati u hladnjaku do dva dana – no sumnjamo da će toliko dugo izdržati…
Sastojci
- 200 g svježih jagoda
- 60 ml javorovog sirupa
- pola žličice ekstrakta vanilije ili sjemenki iz jedne mahune vanilije
- 150 g kokosovog vrhnja
- 1 žličica agar-agara u prahu
- 60 ml aquafabe (tekućine iz konzerve kuhanog slanutka)
Priprema
Prije svega, operite jagode pod hladnom vodom, dobro ih ocijedite i osušite papirnatim ručnicima, te rukom otkinite stabljike.
Prebacite jagode, javorov sirup i ekstrakt vanilije u blender. Miksajte navelikoj brzini dok ne dobijete glatku i rijetku smjesu.
Prebacite u zdjelu za miješanje i ostavite sa strane.
U srednje veliku tavu dodajte kokosovo vrhnje i agar-agar u prahu. Zagrijavajte na srednjoj vatri, neprestano miješajući pjenjačom dok se agar ne otopi. Maknite s vatre čim počne kuhati.
Pomiješajte sa izblendanim jagodama te miješajte pjenjačom dok se ne sjedini.
Ostavite da se hladi oko 20 minuta.
Ocijedite slanutak iz konzerve i sačuvajte vodu (aquafabu), te ju miksajte dok ne dobijete snijeg. Trebali biste moći okrenuti zdjelu naopako bez da aquafaba izgubi oblik.
Prebacite pola smjese od jagoda u aquafabu i pažljivo je promiješajte špatulom. Nakon što se potpuno sjedini, ulijte ostatak smjese i ponovno promiješajte dok se potpuno ne sjedini s aquafabom.
Smjesa bi trebala biti vrlo lagana i pahuljasta.
Žlicom prebacite mousse od jagoda u posudice ili staklenke, pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak najmanje 3 sata prije uživanja, piše Full OF Plants.