Foto: Pixabay
Za dekoraciju ovog deserta ključan je šlag, a možete koristiti i marron glacé
povezane vijesti
Mont blanc ili bijela planina recept je za slasticu od kestena, vjerojatno francuskog podrijetla, ali je također raširen u talijanskim regijama Pijemonte i u Lombardiji.
Originalni mont blanc recept uključuje dodavanje meringuea u smjesu, ali za dekoraciju je ključan šlag koji, zapravo, podsjeća na snježni vrh planine.
Po vašem izboru, možete ga ukrasiti tamnom čokoladom ili marron glacéom.
Sastojci:
- 600 g kestena
- 400 g mlijeka
- 1/2 mahune vanilije
- 100 g smeđeg šećera
- 40 ml ruma
- 250 g gorkog kakaa
- 250 ml svježeg vrhnja za šlag
Priprema: Kestene operite, zarežite nožem i stavite u posudu s vodom te kuhajte oko pola sata. Potom ih ocijedite i očistite, uklanjajući koru i unutarnji film.
Mahunu vanilije prerežite po dužini i izvadite sjemenke.
Očišćene i kuhane kestene stavite u zdelu zajedno sa mlijekom, šećerom, mahunom vanilije i njenim sjemenkama
te sve kuhajte na umjerenoj vatri uz često miješanje oko dvadeset pet minuta.
Nakon toga kestene propasirajte prvo kroz sito, a zatim kroz gnječilicu za krumpir te ih stavite u veliku zdjelu.
Sada ih pomiješajte s kakaom i rumom, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku barem tridesetak minuta.
U međuvremenu umutite čvrsti šlag i prebacite ga u vrećicu sa zvjezdastom mlaznicom.
Sada stavite veliki “uvojak” šlaga u sredinu tanjura za posluživanje, vratite smjesu od kestena u gnječilicu za krumpir i smjesom pokrijte šlag oblikujući brežuljak.
Na kraju ukrasite po želji šlagom i nasjeckanom čokoladom ili marron glacèom.
Čuvajte mont blanc u hladnjaku do posluživanja.