Foto: Pixabay
Dragocjen su izvor kalcija i mineralnih soli, korisnih za održavanje kostiju jakima
povezane vijesti
Jaja su koncentrat proteina i masti koji su vrlo korisni za zdravlje.
No jeste li znali da ljuske jajeta također mogu biti neprocjenjive za vašu dobrobit? Ovaj dio jajeta, naime, vrlo je bogat kalcijem, mineralom korisnim za zdravlje kostiju.
Postoje li kontraindikacije za njihovu konzumaciju ili koje mjere opreza treba poduzeti?
1. Što je u ljusci jajeta?
Ljuska jajeta je koncentrat kalcija (u kombinaciji s drugim mineralnim solima i bjelančevinama)!
Zamislite samo da jedan gram ljuske jajeta daje oko 40 mikrograma kalcija, a da je polovica ljuske jajeta dovoljna da zadovolji dnevnu potrebu za kalcijem za odraslu osobu (1000 mikrograma).
Kalcij koji se nalazi u ljusci jaja je kalcijev karbonat, najčešći oblik ovog minerala. Neka su istraživanja pokazala da je njegova apsorpcija bolja od apsorpcije dodataka kalcija dostupnih na tržištu.
Osim kalcija, ljuske jajeta sadrže i male količine drugih mineralnih soli – uključujući stroncij, fluorid, magnezij i selen, a ti minerali također igraju važnu ulogu u zdravlju kostiju.
2. Prednosti uzimanja ljuski jajeta
Tako masivan unos kalcija može učiniti samo dobro kostima, pomažući u smanjenju rizika od razvoja osteoporoze, bolesti koja je kod starijih ljudi uglavnom odgovorna za povećani rizik od prijeloma kostiju, a posljedice su često vrlo ozbiljne.
Dok je starost jedan od najvećih čimbenika rizika za osteoporozu, uzimanje kalcija od mladosti može usporiti tijek ove bolesti.
Prah od ljuske jajeta je jeftinija i prirodnija alternativa kupnji dodataka u ljekarni.
3. Rizici povezani s konzumacijom ljuske jaja
Međutim, postoje rizici kod uvođenja ljuske jaja u vašu prehranu, od kojih se prvi odnosi na bakterijsku kontaminaciju.
Ljuske jaja mogu biti kontaminirane bakterijama poput salmonele.
Drugi rizik odnosi se na moguću prisutnost otrovnih metala (olovo, aluminij, kadmij i živa) u ljusci jaja. Kokoši, pijući svježu vodu kontaminiranu teškim metalima, prenose potonje na ljusku jajeta (ali ne i na sama jaja).
Konačno, postoji fizički rizik povezan s gutanjem velikih i oštrih fragmenata ljuske jajeta koji bi mogli ozlijediti grlo i jednjak: zapamtite da se ljuske jajeta ne mogu učinkovito sažvakati i razbiti našim zubima.
4. Smijemo li konzumirati ljuske jajeta?
Ljuske jajeta mogu se konzumirati kao nadopuna zdravoj i uravnoteženoj prehrani za unos kalcija, ali uz neke mjere opreza:
- ne zaboravite prokuhati ljuske jaja prije konzumiranja: to će ubiti bakterije i zaštititi vas od moguće kontaminacije salmonelom
- nakon kuhanja ljuske jajeta ostavite da se dobro osuše na zraku, kako se na njima ne bi stvorile gljivice i plijesni
- suhe ljuske jaja sitno sameljite u blenderu ili mužaru prije konzumiranja
- ako prah želite zadržati za kasniju upotrebu, prebacite ga u staklenu posudu s hermetičkim zatvaračem
- konačno, savjetujte se s vašim obiteljskim liječnikom o unosu ljuski jajeta: prekomjeran unos kalcija mogao bi opteretiti srce i pogodovati razvoju bubrežnih kamenaca
Prah od ljuske jajeta možete dodati u krušne mrvice ili brašno koje koristite za pripremu slatkih ili slanih tijesta.
Kako biste imali veću kontrolu nad količinom minerala koju konzumirate svaki dan, otopite pola žličice praha u vodi ili voćnom soku.