Ozbiljna greška

Mnogi griješe. Evo zašto nikada ne biste trebali držati ove četiri stvari ispod sudopera

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Vrlo osjetljivo mjesto, gdje se često spremaju pogrešne stvari

Imati čist i uredan dom svačiji je san. Često, međutim, u želji da predmete koji se nalaze po kući maknemo iz vidnog polja i zatvorimo ih u namještaj i ladice, daleko od pogleda, pogriješimo.


Najviše grešaka događa se u kuhinji, između ormarića i hladnjaka.


Vrlo osjetljivo mjesto, gdje se često spremaju pogrešne stvari, je ormarić ispod sudopera. Zapravo, budući da je uvijek u kontaktu s vodovodnim cijevima, skuplja vlagu i često može “ugostiti” čak i mala curenja vode.


Stoga je vrlo ozbiljna greška čuvati hranu ili predmete na ovom mjestu koji nikako ne bi smjeli doći u dodir s vodom i vlagom:


1. Karton


Upravo zato što je okolina namještaja vlažna ili čak mokra, pogrešno je držati kartonske kutije unutra. Kutije bi se smočile, a njihov sadržaj (prehrambeni i neprehrambeni) bi snosio posljedice.


Ako baš želimo organizirati sadržaj namještaja, možemo koristiti posude od vodonepropusne tkanine, metala ili reciklirane plastike (možete ih kupiti u trgovinama kućanskim potrepštinama, ali ih je lako pronaći i na internetu).


2. Kuhinjske krpe


Još jedna stvar koju nikako ne bismo smjeli držati ispod sudopera su čiste kuhinjske krpe. Vlaga unutar tog zatvorenog prostora uzrokuje razmnožavanje bakterija i gljivica na tkaninama kojima ćemo onda brisati ruke dok kuhamo ili kojima ćemo sušiti tanjure i posuđe.


Još gore je spremanje rabljenih krpa ispod sudopera. One, već mokre i onečišćene ostacima hrane i prljavštinom, u ovako vlažnom okruženju postaju idealno stanište za patogene mikroorganizme i mogu predstavljati ozbiljan rizik za naše zdravlje.


Dakle, kako čuvati kuhinjske krpe? Odaberemo ladicu ili ormarić koji je suh za čiste i neiskorištene kuhinjske krpe, dok ćemo one koje trenutno koristimo objesiti na kuku.


3. Krumpir i luk


U oba slučaja radi se o namirnicama koje se moraju čuvati na hladnom i prije svega suhom mjestu, pa je ormarić ispod sudopera najmanje prikladan. Krumpir možemo čuvati u jutenoj vreći ili u mreži koja propušta zrak, u podrumu ili u ormaru. Alternativno, možemo ih spremiti u drvenu kutiju, prekrivši krumpir novinama.


Slično tome, za skladištenje luka preferiramo suho, dobro prozračeno mjesto (luk ispušta jak miris koji postaje sve prodorniji kada je na zatvorenom mjestu). Možemo ga posložiti u pletenu košaru prekrivenu novinama, unutar kartonske kutije ili u papirnate vrećice.


4. Mali aparati


Blender, multipraktik, mutilica za jaja, električna pjenjača električni su dodaci koje treba čuvati što dalje od vlage i vode, kako bi se izbjegao rizik od opasnog kratkog spoja.


Čuvajmo ih na hladnom, suhom komadu namještaja – po mogućnosti još uvijek u izvornom pakiranju.