Foto Merlo De Graia
povezane vijesti
Kako se čini – ne bi čudilo da se En Primeur, kušanje najmlađih malvazija i žlahtina koje se tradicionalno održava u veljači, neposredno prije Valentinova, kroz neku godinu premjestit u – siječanj. Moglo se to čuti, ne kao zaključak, ali da kao svojevrsna zebnja uzrokovana klimatskim promjenama, od strane nekoliko stručnjaka okupljenih na sjajnom uvodnom masterclassu 12. zagrebačkog
– Prošla je godina meteorološki bila iznimno zahtjevna s iznadprosječnim temperaturama tijekom proljeća i ljeta, ali i dugotrajnim kišnim razdobljem, posebno sredinom i krajem ljeta. Od početka rujna do sredine listopada uslijedilo je razdoblje s iznadprosječnim temperaturama i vrlo malo padalina što je pospješilo dozrijevanje grožđa, a berba je bila nešto kasnija u odnosu na prošle godine, naglasio je dr. Damijanić.
S njim se složio i Emil Perdec koji je pak okupljene na mastreclassu poveo na enološku šetnju istarskim vinogorjem, od juga preko zapadnih i središnjih područja sve do istoka Istre koje, kako je istaknuto, predstavlja novo istarsko snažno rastuće područje s nizom kvalitetnih vinara.
– Osam je malvazija na ovogodišnjem masterclassu predstavilo pet istarskih terroira. Odabrane su između rekordnih 48 uzoraka. Boje južne Istre branio je Vivoda, zapadne Damjanić i Pilato, sjeverozapadne Cattunar, sjeverne Bastian i Prelac, centralne Fakin, a istočne Fuhtar. Globalno zatopljenje odrazilo se i na istarsko vinarstvo pa će mlade malvazije vrlo brzo dozreti. Neke su već spremna za kušanje i to je specifikum berbe 2023. za koju mogu reći da je bila dobra, vina su u odličnoj formi i siguran sam da će vinoljupci u njima uživati, poručio je Perdec.
Zagrebu su se u hotel Esplanade također jednoj od najuglednijih hotelskih institucija u Hrvatskoj, inače predstavila 63 vinara iz Istre kao i četiri predstavnika Kvarnera, proizvođača žlahtine iz Pavlomira te Vrbnika kako bi pokazali kakvi su u čaši rezultati protekle sezone. Izlagački naglasak je bio na mlađim vinarima kao i onima srednje generacije, izlagali su primjerice i Paolo Agapito, s teranom senzacionalni pobjednike Vinistre 2022. godine, ili Luka Radanović kao jedni od najmlađih, ali i istinske veličine istarske vinske scene poput Franca Armana.
Dolaskom u Zagreb i ove je godine istarske vinare podržao Ezio Pinzan, pročelnik UO za poljoprivredu Istarske županije koji je pohvalio spremnost istarskih vinara da i u zahtjevnoj godini dobiju vina visoke kvalitete, a s njim se složila i Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede.
– Prošla je godina bila puna elementarnih nepogoda i nakon vlažnog kolovoza došao je vreli rujan koji je naštetio svim kulturama pa tako i vinovoj lozi. Unatoč tome vina su izvrsna i hvala vam na tome, rekla je ravnateljica i pozvala vinare da se prijave na novu Vinsku omotnicu te na taj način dodatno opreme vinarije.
Ono što pak može vinare iz Istre i s Kvarnera učiniti ponosnima kao i sigurnima u dobar plasman svojih vina, je podatak da je uz nekoliko stotina profesionalca iz svijeta vina, Esplanadu “okupiralo” i više od 600 zaljubljenika u vina iz tog dijela Hrvatske. Kako je k tome u Esplanadi bio i velik broj izlagača, događanje je bilo podijeljeno u dvije prostorije, stalno prepune gostiju. Prvo veliko ovogodišnje okupljanje vinara iz Istre i s Kvarnera privuklo je i jako velik broj ljudi koji u velikoj mjeri godinama oblikuju hrvatsku vinsku priču. Izdvojili bismo tako istinske hrvatske vinske bardove Vladu Krauthakera i Marinka Vladića koji su u protekla tri desetljeća na svehrvatskom planu dali istinski značajni pečat rastu kvalitete hrvatskog vinarstva, njima slobodno možemo pridružiti i Ivicu Matoševića, kao i, danas također vlasnika vlastite vinske etikete, Ivana Jakovčića koji je pak putem političke scene svojedobno davao presudne silnice u institucionalnom i financijskom, razvoju domaće eno scene. Iako je dakle bila riječ o prvom predstavljanju i upoznavanju rezultata lanjske vinogradarske godine u čaši, zagrebački vinski susret bio je mnogo više od toga. To je uostalom najbolje potvrdio dolazak u Esplanadu više od tisuću zaljubljenika koji nisu željeli propustiti ritual prvog dodira s omiljenim vinima Istre i Kvarnera.
Malvazijska čaša
Ove su se godine vina kušala iz čaša za malvaziju istarsku osmišljenih i proizvedenih prije 11 godina u poznatoj tvrtki Riedel na inicijativu nekoliko istarskih vinara i Gordana Mohora, vlasnika poznate tvrtke Miva, ovogodišnjeg Vinistrinog partera za čaše.
– Veseli me što će čaša malvazija istarska biti službena čaša 30. jubilarne Vinistre koja se od 10. do 12. svibnja održava u dvorani Žatika u Poreču i koristim prigodu pozvati sve ljubitelje istarskih vina da nam se tog vikenda pridruže u Istri, poručio je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre na otvorenju ovogodišnjeg En primeura.