Bogat vitaminima

Mladi luk pršti okusom, ali i brojnim prirodnim moćima

Lucija Sučić

U mladom luku najbolje je uživati dok je svjež, no jeste li znali da je isto tako veoma koristan za zdravlje?

Mladi luk, znanstvenog imena Allium fistulosum jedno je od povrća koje se koristi za jelo ali i ukrašavanje tanjura, a u njegovom okusu brojni uživaju.


Za razliku od običnog luka, njegov okus je nešto blaži, a sezona mu traje od ranog proljeća do kasne jeseni.


U mladom luku najbolje je uživati dok je svjež, no jeste li znali da je isto tako veoma koristan za zdravlje?



Bogat vitaminima i mineralima


Mladi luk se veoma cijeni zbog svojih zdravstvenih prednosti, kao i hranjivih tvari koje sadrži. Nutritivno, sadrži vitamine A, C, D, E, K, B6 i B12, tiamin, riboflavin, kolin, pantotensku kiselinu i folat.


Također sadrži minerale poput kalcija, mangana, željeza, natrija, kalija, cinka, fosfora, bakra, selena i neke proteine. Stoga je to dobro uravnotežena prehrambena biljka koja pomaže u jačanju vašeg imunološkog sustava.


Ne biste se trebali iznenaditi kada čujete da ovo povrće ima i ljekovita svojstva. Uglavnom se koristi kao dio alternativne medicine u liječenju prehlade, krvnog tlaka, proljeva, apetita i gljivičnih infekcija te potiče cirkulaciju.