FOTO/iStock
Jednostavan recept koji će se divno uklopiti u vaš tjedni meni
povezane vijesti
Mesne okruglice ukusno su jelo koje uz maštovit odabir umaka i začina, može učiniti čuda na vašem jelovniku. Različite svjetske kuhinje i kulture imaju različit pristup ovim mesnim poslasticama, a mi smo se danas odlučili za talijanski rexept koji je aromatičan, jak, ali u isto vrijeme svjež i sočan. Uz rajčice i začine juga, meso na vašem tanjuru, bit će pun pogodak kada ne znate što biste pripremili za ručak.
Sastojci
- 1/4 štruce starog kruha, uklonjena kora i natrgana na velike komade (oko 2 pakirane šalice)
- 3/4 šalice punomasnog mlijeka
- 2 srednja češnja češnjaka
- 1 žličica sjemenki komorača
- 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 4 žličice košer soli
- 400 g mljevene govedine (mljevena palica radi odlično)
- 400 g mljevene svinjetine
- 400 g mljevene puretine (po mogućnosti butnog mesa)
- 1/2 srednje slatkog luka, mljevenog
- 3 velika jaja
- 6 žlica mljevenog svježeg peršina (od 1/2 vezice)
- 1 žlica mljevenog svježeg origana
- 6 žlica sitno ribanog sira
- 8 šalica umaka od rajčice
Upute
Stavite natrgani kruh u malu zdjelu i prelijte mlijekom. (Kruh gurnite prema dolje tako da se sav navlaži.) Pustite da se namače dok se većina mlijeka ne upije i kruh razbije, oko 20 minuta.
U međuvremenu stavite češnjak i sjemenke komorača na dasku za rezanje i pospite sve paprom i solju. Smjesu nasjeckajte dok ne postane hrapava pasta (podsjećat će na kukuruzno brašno).
Stavite meso u veliku zdjelu i miješajte dok se ne sjedini, oko 3 minute. Dodajte kruh i preostalo mlijeko i miješajte dok se kruh potpuno ne uklopi (izlomite sve komade kruha). Dodajte luk i dobro promiješajte. Dodajte jaja i miksajte dok se samo ne sjedini. Dodajte pastu od češnjaka i komorača, peršin, origano i naribani sir i miješajte dok se ne sjedine.
Uvaljajte šaku mesne smjese između ruku dok ne bude glatka, kompaktna i okrugla. (Svaka polpeta bi trebala biti promjera oko 2 inča.) Stavite ćufte na posudu i ponavljajte dok ne potrošite mesnu smjesu. (Trebali biste imati oko 30 mesnih okruglica.)
Zagrijte veliku tavu na srednje laganoj vatri. Nakon što se zagrije, stavite mesne okruglice u tavu, ostavljajući oko 1/4 inča između svake. (Možda ćete to morati učiniti u dvije serije.) Neka svaka polpeta porumeni s jedne strane, a zatim okrenite kada postane jako smeđa. Nastavite okretati dok mesne okruglice ne porumene sa svih strana, oko 20 minuta.
Premjestite ćufte u pećnicu ili veliki lonac s teškim dnom s poklopcem, prelijte umakom od rajčice i kuhajte na srednjoj vatri. Kuhajte nepoklopljeno, povremeno miješajući, dok se polpete ne skuhaju, oko 30 minuta. Mesne okruglice se mogu jesti odmah, iako se poboljšava okus ako se ostave u umaku 10 do 20 minuta prije posluživanja.