Bez maslaca

Mekana torta od breskvi sa grčkim jogurtom: mirisna i ukusna ljetna slastica

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Jogurt ju čini tako mekom da se topi u ustima

Recept je vrlo jednostavan i brz, a potrebno je točno 10 minuta za pripremu.


Mješavina je onoga što već imate kod kuće.


Nekoliko minuta u pećnici i osjetit ćete voćni miris koji će preplaviti cijelu kuću, a u čiju će se dobrotu uvjeriti kušanjem.


Sastojci


  • 5 nektarina ili breskvi
  • 200 g brašna
  • 200 g grčkog jogurta sobne temperature
  • 2 jaja
  • 150 g šećera + 2 žličice za glazuru
  • 50 ml suncokretovog ulja (ili rižinog ulja)
  • kora 1 limuna
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 vrećica praška za pecivo

Priprema


Par minuta mutite jaja sa šećerom, vanilijom i limunovom koricom dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu.


Zatim polako dodavati ulje uz nastavak mućenja, a potom i jogurt sobne temperature.


Na kraju dodati brašno prethodno prosijano sa praškom za pecivo.


Posebno dobro operite breskve, 3 sitno narežite, ostale 2 breskve narežite na tanke ploške.


U tijesto uspite sitno narezane breskve, dobro promiješajte i izlijte smjesu u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup.


Ploške bresaka stavite na površinu bez da ih gurate u tijesto (tijekom pečenja će malo potonuti).


Pecite u jako zagrijanoj statičnoj pećnici na 180° oko 35 – 40 minuta.


Torta od breskvi je gotova kada se dobro karamelizira na površini!


Dok je još vruća dodajte par žlica šećera na vrh.


Pričekajte 10 minuta, a zatim ju izvadite iz kalupa. Pustite da se ohladi najmanje 1 sat.