Petu godinu zaredom

Mediteranska dijeta proglašena najboljom za 2022. godinu. Povezana je i s dužim životom

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

I ne, nije keto.

Petu godinu zaredom, mediteranska dijeta je proglašena najboljom dijetom, prenosi CNN. Druga na listi je DASH dijeta, nutricionistički uravnotežen plan prehrane koji uključuje cjelovite žitarice, voće i povrće, nemasno meso, perad, ribu i nekoliko dnevnih obroka nisko masnih mliječnih proizvoda, a treća je fleksitarijanska prehrana temeljena primarno na namirnicama biljnog porijekla uz povremeno uključivanje mesa i ribe.


Sve tri dijete smanjuju ili potpuno eliminiraju procesuiranu hranu. 


“Važno je primijetiti da top tri dijete nude fleksibilnosti i raznolikost te vrlo malo pravila. Sve ove dijete su zdrave i sigurne, a iza njih stoji znanost. Sve navedene dijete korisnicima osiguravaju adekvatne kalorije s fokusom na povrće, voće i cjelovita zrna, srednju količinu proteina i bjelančevina te povremenu poslasticu”, kaže Schueller, urednik za U.S. News & World Report. Schuellerova zadaća je poslati rezultate najboljih dijeta, a iza ovih rezultata stoji panel od 27 stručnjaka koji su ocjenjivali 40 dijeta.


Mjerila za ocjenu bila su: koliko je dijeta jednostavna za praćenje, kolika je mogućnost da osoba izgubi kilograme s dijetom (kratkoročno i dugoročno) te koliko je dijeta efektivna u prevenciji kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa te koliko je nutritivno zadovoljavajuća.


“Generalno gledajući, top dijete se vode za onime što smiješ jesti, a ne što ne smiješ. A sada, tijekom ovih stresnih pandemijskih vremena, ljudima to posebno pomaže. Želimo hranu u kojoj možemo uživati te onu koja će nam pomoći u zdravlju i jačanju imuniteta”, dodaje
Schueller.


Što je mediteranska dijeta?


Mnoge studije otkrivaju da mediteranska dijeta može smanjiti rizik od dijabetesa, visokog kolesterola, demencije, gubitka pamćenja, depresije i raka dojke. Ovo je više način prehrane nego što je dijeta, a povezana je i s jačanjem kostiju, zdravijim srcem te dužim životom.


Prehrana je vrlo jednostavna, ključno je kuhanje na bazi povrća, a većina se obroka fokusira na voće i povrće, čitave žitarice, mahunarke i sjemenke, s nekoliko orašastih plodova te ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Masti poput maslaca konzumiraju se rijetko (ako i ikada), a šećer i rafinirana hrana rezervirani su za posebne prigode.


Crveno se meso koristi kao dodatak prehrani, a naglasak je na zdravim omega 3 mastima koje nalazimo u ribama, a jaja, mliječni proizvodi i perad, konzumiraju se u manjim porcijama.