Ljekovit

Maslačak: Pripremite izvrstan omlet, ali i popečke

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Lako ga je pronaći i na ravnicama i u planinama, ali više voli rubove putova, livade i neobrađeno zemljište

Danas se u kuhinji uglavnom koriste rascvali cvjetovi maslačka i svježi listovi u miješanoj salati.


No, da li ste se ikada okušali u pripremi omleta sa listovima maslačka ili napravili popečke od cvjetova ove biljke.


Ukoliko ste zainteresirani za isprobavanje, donosimo vam i recepte kako ih pripremiti.


Omlet od slanine i maslačka


Potrebni su vam sljedeći sastojci:


  • 500 gr listova maslačka
  • 100 gr slanine
  • 1 jaje po osobi

Priprema: Slaninu nasjeckajte i stavite u tavu, a listove maslačka blanširajte, izvadite iz vode, propasirajte ih pa ih dodajte slanini.


Jaja posebno umutiti sa solju i dodati ostalim sastojcima, pa omlet zapeći s obje strane u istoj tavi kao i slaninu.


Popečci sa cvjetovima maslačka


Od cvjetova ove biljke u cvatu možete napraviti izvrsne popečke. Trebat ćete:


  • 4 čaše cvjetova koji su već procvali
  • 150 grama brašna
  • 1 čaša suhog bijelog vina
  • 1 žumanjak
  • 2 bjelanjka
  • 1 čašica brendija
  • 1 žlica šećera

Priprema: Pripremite tijesto tako da prosijano brašno pomiješate s vinom, brendijem, šećerom, prstohvatom soli i tučenim bjelanjcima.


Oprane i nježno osušene cvjetiće umočite u tijesto i pržite na vrućem ulju. Popečke poslužite odmah, možda uz salatu od maslačka, samo da ostanemo na temi.