Foto Pexels
Lako ga je pronaći i na ravnicama i u planinama, ali više voli rubove putova, livade i neobrađeno zemljište
povezane vijesti
Danas se u kuhinji uglavnom koriste rascvali cvjetovi maslačka i svježi listovi u miješanoj salati.
No, da li ste se ikada okušali u pripremi omleta sa listovima maslačka ili napravili popečke od cvjetova ove biljke.
Ukoliko ste zainteresirani za isprobavanje, donosimo vam i recepte kako ih pripremiti.
Omlet od slanine i maslačka
Potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 500 gr listova maslačka
- 100 gr slanine
- 1 jaje po osobi
Priprema: Slaninu nasjeckajte i stavite u tavu, a listove maslačka blanširajte, izvadite iz vode, propasirajte ih pa ih dodajte slanini.
Jaja posebno umutiti sa solju i dodati ostalim sastojcima, pa omlet zapeći s obje strane u istoj tavi kao i slaninu.
Popečci sa cvjetovima maslačka
Od cvjetova ove biljke u cvatu možete napraviti izvrsne popečke. Trebat ćete:
- 4 čaše cvjetova koji su već procvali
- 150 grama brašna
- 1 čaša suhog bijelog vina
- 1 žumanjak
- 2 bjelanjka
- 1 čašica brendija
- 1 žlica šećera
Priprema: Pripremite tijesto tako da prosijano brašno pomiješate s vinom, brendijem, šećerom, prstohvatom soli i tučenim bjelanjcima.
Oprane i nježno osušene cvjetiće umočite u tijesto i pržite na vrućem ulju. Popečke poslužite odmah, možda uz salatu od maslačka, samo da ostanemo na temi.