Bez odricanja

Malo ravnoteže za siječanj: dijeta bazirana na mahunarkama

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Vrsta mediteranske prehrane koja podrazumijeva veću konzumaciju graha, graška, slanutka, leće...

Mahunarke su odličan izvor proteina biljnog podrijetla koje bismo svi trebali jesti barem nekoliko puta tjedno umjesto mesa i ribe.


Također su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima.


Riječ je o prehrani koja se temelji na visokoj konzumaciji mahunarki, ali koja uključuje i konzumaciju svih ostalih kategorija namirnica: dakle ugljikohidrata, mesa, ribe i mliječnih proizvoda (po mogućnosti s niskim udjelom masnoće), jaja, te naravno sezonskog voća i povrća.


Nadalje, ona bazirana na mahunarkama nije vrsta dijete s monohranom (koja bi inače bila jednolična i neuravnotežena).


Zapravo, ova dijeta također vam dopušta da jedete sve ostale kategorije hrane:


  • ugljikohidrate, preferirajući one od cjelovitog brašna
  • svježe i kuhano povrće, također u obliku juha
  • nemasno meso, po mogućnosti bijelo poput piletine
  • nemasna riba
  • nemasni mliječni proizvodi kao što su ricotta i svježi sir
  • jaja
  • sezonsko voće
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje

Ako je dobro strukturirana i ako se pravilno slijedi, prehrana mahunarkama može biti uravnotežena i stoga dugoročno održiva.


Koje su prednosti prehrane bazirane na mahunarkama


Prehrana koja se temelji uglavnom na mahunarkama donosi brojne korisne prednosti:


1. Potiče osjećaj sitosti zahvaljujući prilično visokom udjelu vlakana


2. Pomaže u borbi protiv zatvora


3. Suprotstavlja se “lošem” kolesterolu (LDL) zahvaljujući prisutnosti saponina i sprječava njegovu asimilaciju


4. Pomaže u snižavanju razine triglicerida u krvi


5. Obiluje važnim mikronutrijentima poput vitamina B, cinka, željeza i kalcija


6. Na kraju, podsjetimo da mahunarke ne sadrže gluten. Stoga ih bez problema mogu konzumirati oni koji boluju od celijakije


Kontraindikacije


Najveća nuspojava koju ovakva dijeta može imati je gastrointestinalna.


Prečesto jedenje mahunarki zapravo može uzrokovati oticanje trbuha, meteorizam, pa čak i probavne poteškoće.


Međutim, kako bi mahunarke bile probavljivije, trik je kuhati ih zajedno sa začinima.


U slučaju suhih mahunarki, vrlo je važno namakati ih dosta dugo (najmanje 12 sati) prije nego što nastavite s kuhanjem.