Slatke pulpe

Malo poznato tropsko voće sapodilla među najboljim je i najsvjestranijim

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

 S okusom koji podsjeća na krušku i smeđi šećer

Svaki plod sapodile je koncentrat hranjivih tvari, prosječne težine oko 170 grama i bogatog sadržaja vitamina i minerala.


Bogata dijetalnim vlaknima i ugljikohidratima, sapodila je važan izvor vitamina C, koji podržava imunološki sustav, i vitamina A, koji potiče zdravlje vida.


Visok udio vode u voću čini ga izvrsnim hidratantom, dok je njegov kalorijski unos uravnotežen gustoćom hranjivih tvari, pružajući stalnu energiju.


Zdravstvene prednosti sapodille


Ovo malo poznato tropsko voće nudi brojne nutritivne prednosti koje ga čine vrijednim dodatkom uravnoteženoj prehrani:


1. Dijetalna vlakna: poboljšavaju probavu i promiču pravilnost crijeva


2. Antioksidansi: bogato vitaminom C i taninima protiv oksidativnog stresa i upala


3. Hidratacija: visok sadržaj vode pomaže u održavanju ravnoteže vode u organizmu


4. Kalij: neophodan za zdravlje srca i regulaciju krvnog tlaka


5. Željezo: neophodno za stvaranje zdravih crvenih krvnih stanica i prevenciju anemije


6. Vitamin A: također koristan za zdravlje očiju i imunološke funkcije


7. Prirodni šećeri: daju brzu energiju, idealno za zadovoljenje trenutnih energetskih potreba, primjerice tijekom tjelesne aktivnosti


8. Vitamin C: jača imunološki sustav i doprinosi obnovi i rastu tkiva


Prema pisanju Healthinea, 170 grama sapodille sadrži:


  • Kalorija: 141
  • Ugljikohidrata: 34 grama
  • Proteina: 0,7 grama
  • Masti: 1,8 grama
  • Vlakana: 9 grama
  • Vitamina C: 28 % dnevne vrijednosti
  • Folata: 6% DV
  • Pantotenska kiseline (B5): 9 %
  • Željeza: 8 %
  • Kalija: 7 %
  • Bakra: 16 %
  • Magnezija: 5 %

Kontraindikacije


Dok je sapodilla korisna za mnoge, oni koji pate od određenih stanja trebali bi je konzumirati umjereno.


Visok sadržaj fruktoze može zabrinjavati one s dijabetesom. Osim toga, oni s alergijama na lateks mogu reagirati na sapodillu, budući da sadrži neke uobičajene alergene spojeve.


Pretjerana konzumacija sapodille može uzrokovati gastrointestinalne probleme poput nadutosti ili plinova zbog sadržaja vlakana, osobito ako se uzima u velikim količinama.


Preporučljivo je postupno uvoditi sapodillu u prehranu kako bi se procijenila njezina podnošljivost uz prethodne konzultacije sa stručnjakom.