Nekoliko ideja

Mali, zdravi i tako fini… Inćuni! Imamo 4 izvrsna recepta

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

U njima možete uživati s tjesteninom, u formi umaka, kao nadjevu na pizzi...

Inćune najčešće viđamo na policama dućana u konzervama, nerijetko u paru s maslinama ili kaparima. Iznimno su zdravi i ukusni, a u njima možete uživati s tjesteninom, u formi umaka, kao nadjevu na pizzi ili uz jaja za hranjiv doručak!


U nastavku donosimo nekoliko ideja kako ih možete pripremiti.


Marinirani inćuni



Težina: jednostavno


Vrijeme: 30 min + 5 sati za mariniranje


Sastojci za 4 porcije:


  • 500 g očišćenih inćuna
  • 1 češnja češnjaka
  • 1,5 dl soka od limuna
  • 20 g peršina
  • 1,4 dl maslinovog ulja
  • 0,2 dl bijelog vinskog octa
  • papar i sol po ukusu

Priprema: Za pripremu mariniranih inćuna počnite s marinadom: peršin stavite u mikser zajedno s režnjem češnjaka i 0,4 dl maslinovog ulja, te sve usitnite.


Iscijedite limune, a sok skupite u posudu zajedno s ostatkom maslinovog ulja i začinite solju i paprom.


Dobro izmiješajte i dodajte nasjeckani peršin sa češnjakom.


Nastavite miješati pjenjačom, a zatim ostavite marinadu po strani. Očišćene filete inćuna stavite u veliku posudu jedan do drugog i prelijte pripremljenom marinadom, a zatim pokrijte prozirnom folijom.


Ostavite da odstoji najmanje pet sati na sobnoj temperaturi.


Nakon toga skinite foliju i ulijte bijeli vinski ocat, na kraju ih malo ocijedite od marinade i složite na tanjur za posluživanje.


Zapečeni inćuni


Težina: jednostavno


Vrijeme: 15 min pripreme, 15 min pečenja


Sastojci za 4 porcije:


  • 250 g inćuna
  • 50 g krušnih mrvica
  • 20 g maslinovog ulja
  • 1 vezica peršina
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica fine soli

Priprema: Za pripremu namočenih inćuna počnite s čišćenjem inćuna: uklonite glavu, otvorite ih poput knjige i uklonite središnju kost.


Dobro isperite unutrašnjost pod mlazom vode i potapkajte čiste inćune upijajućim papirom.


Oguljene režnjeve češnjaka stavite u blender, dodajte oprani i osušeni peršin i sitno nasjeckajte.


Krušne mrvice uspite u zdjelu, posolite i dodajte nasjeckani češnjak i peršin pa prelijte uljem i dobro izmiješajte.


Premažite maslacem kalup dovoljno velik da stanu svi inćuni i posložite otvorene inćune, bez preklapanja.


Na svaki inćun dodajte žličicu smjese od krušnih mrvica i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° oko 15 minuta, na srednjoj rešetki. Nakon tog vremena izvadite inćune iz pećnice i uživajte dok su još vrući.


 


Tortice od inćuna



Težina: jednostavno


Vrijeme: 30 min pripreme, 30 min pečenja


Sastojci za 4 tortice:


  • 600 grama očišćenih inćuna
  • 350 g krumpira
  • 150 g rajčice
  • 30 g maslinovog ulja
  • 2 g majčine dušice
  • korica jednog limuna
  • sol, papar po ukusu

Priprema: Krumpir ogulite i kuhajte u dobro posoljenoj vodi dok ne omekša.


Kad su krumpiri kuhani, ocijedite ih, ostavite da se ohlade i narežite na ploške debljine oko 1 cm. Rajčicu operite i također narežite na ploške iste debljine. Nasjeckajte listiće majčine dušice. Pomoću kista namažite kalupe promjera 9 cm i visine 7 cm. Stavite filete inćuna okomito oko ruba kalupa, otprilike 10 fileta će biti potrebno za jedan kalup.


Posolite, popaprite i dodajte naribanu koricu limuna. Zatim stavite krišku krumpira u sredinu, pa par fileta inćuna.


Začinite solju i paprom, dodajte nasjeckanu majčinu dušicu i koricu limuna. Stavite krišku rajčice pa drugu krišku krumpira i pokrijte inćunima.


Filete kojima ste obložili kalup preklopite prema unutra, ponovite postupak za sve kalupe i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° 10 minuta (ako koristite pećnicu s ventilatorom, pecite na 160° 7-8 minuta).


Izvadite i ostavite ih nekoliko minuta da se ohlade, zatim okrenite kalupe naopako, izvadite tortice i poslužite dok su još vruće.


Špageti s inćunima i krušnim mrvicama



Foto: iStock

Težina: jednostavno


Vrijeme: 5 min pripreme, 25 min pečenja


Sastojci za 4 osobe:


  • 350 g špageta
  • 40 g inćuna u ulju
  • 20 g maslinovog ulja
  • 80 g krušnih mrvica
  • 3 češnja češnjaka

Priprema: Stavite posudu s vodom na vatru i zakuhajte (ne morate dodavati sol): u njoj će se kuhati tjestenina. Za to vrijeme u tavu ulijte malo maslinovog ulja, zatim dodajte cijele oguljene režnjeve češnjaka i filete inćuna ocijeđene od ulja.


Dodajte žlicu vruće vode iz lonca za tjesteninu kako bi se inćuni otopili.


Trebat će vam oko 10 minuta pa često miješajte. U zasebnu tavu ulijte malo maslinovog ulja, dodajte krušne mrvice i miješajte dok mrvice ne porumene.


Skuhajte tjesteninu, ali dvije minute manje no što piše na pakiranju. Izvadite češnjak iz tave, te u umak dodajte špagete, ali ne potpuno ocijeđene.


Sačuvajte dio vode u kojoj se kuhala tjestenina.


Spojite špagete i umak te dodate po potrebi vode od kuhanja. Kada je tjestenina gotova, dodajte dio krušnih mrvica pa umiješajte.


Po potrebi dodajte još malo vode.


Ukrasite završnim posipanjem krušnih mrvica.