Opušta

Mak je biljka sa sedativnim svojstvima, a od latica možete napraviti originalan džem

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Jestiva je cijela biljka, od listova i latica do sjemenki

Osušene latice maka koriste se u biljnim čajevima zbog svojih omekšujućih i blago sedativnih svojstava, za smirivanje kašlja te za poticanje opuštanja i sna.


Jestiva je cijela biljka maka: beru se mladi listovi prije cvatnje i jedu sirovi u salatama ili kuhani.


Sjemenke se koriste za ukrašavanje salata, juha i pečenja, a svježe latice koriste se u umjerenim količinama za ukrašavanje raznih jela, bojanje umaka i slastica ili za pripremu sirupa i džemova.


Sastojci


  • 350 grama latica maka
  • 4 jabuke
  • 1 kg šećera
  • sok malog limuna

Priprema


Jabuke operite i narežite na kockice bez uklanjanja kore, stavite ih u lonac s čašom vode i limunovim sokom i kuhajte dvadesetak minuta na laganoj vatri.


U međuvremenu pripremite gusti sirup tako što ćete šećer otopiti u oko 250 mililitara vode, uvijek na laganoj vatri.


Jabuke izblendajte i dodajte u sirup kada počne vreti.


Latice maka operite i sitno narežite i dodajte u pire od jabuka i sirup te kuhajte još 20 minuta prije nego smjesu ulijete u sterilizirane staklenke.


Ostaviti da se hladi u hermetički zatvorenim staklenkama i okrenut naopačke, da se napravi vakum.


Džem možete konzumirati nakon 12 sati, a nakon otvaranja morate ga čuvati u hladnjaku.