Foto: Pixabay
Jestiva je cijela biljka, od listova i latica do sjemenki
povezane vijesti
Osušene latice maka koriste se u biljnim čajevima zbog svojih omekšujućih i blago sedativnih svojstava, za smirivanje kašlja te za poticanje opuštanja i sna.
Jestiva je cijela biljka maka: beru se mladi listovi prije cvatnje i jedu sirovi u salatama ili kuhani.
Sjemenke se koriste za ukrašavanje salata, juha i pečenja, a svježe latice koriste se u umjerenim količinama za ukrašavanje raznih jela, bojanje umaka i slastica ili za pripremu sirupa i džemova.
Sastojci
- 350 grama latica maka
- 4 jabuke
- 1 kg šećera
- sok malog limuna
Priprema
Jabuke operite i narežite na kockice bez uklanjanja kore, stavite ih u lonac s čašom vode i limunovim sokom i kuhajte dvadesetak minuta na laganoj vatri.
U međuvremenu pripremite gusti sirup tako što ćete šećer otopiti u oko 250 mililitara vode, uvijek na laganoj vatri.
Jabuke izblendajte i dodajte u sirup kada počne vreti.
Latice maka operite i sitno narežite i dodajte u pire od jabuka i sirup te kuhajte još 20 minuta prije nego smjesu ulijete u sterilizirane staklenke.
Ostaviti da se hladi u hermetički zatvorenim staklenkama i okrenut naopačke, da se napravi vakum.
Džem možete konzumirati nakon 12 sati, a nakon otvaranja morate ga čuvati u hladnjaku.