FOTO: iStock
Nitko ne želi započeti dan s osjećajem težine u trbuhu
povezane vijesti
Ljeto je savršeno vrijeme za uživanje u laganim, osvježavajućim i zdravim doručcima koji će vas zasititi i dati vam energiju za cijeli dan.
Sezonsko voće i povrće, zajedno s drugim hranjivim sastojcima, čine idealne kombinacije za ljetne doručke. Donosimo vam tri recepta koji su jednostavni za pripremu, zdravi i prepuni okusa.
FOTO: iStock
Smoothie bowl s bobičastim voćem i chia sjemenkama
Sastojci:
- 1 šalica zamrznutih jagoda
- 1 šalica zamrznutih borovnica
- 1 banana
- 1 šalica bademovog mlijeka (ili drugog biljnog mlijeka)
- 1 žlica chia sjemenki
- 1 žlica meda ili agavinog sirupa (po želji)
- Svježe voće za ukrašavanje (npr. jagode, borovnice, maline)
- Granola ili orašasti plodovi za ukrašavanje
Priprema:
U blenderu pomiješajte zamrznute jagode, borovnice, bananu, bademovo mlijeko i chia sjemenke. Blendajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte med ili agavin sirup po želji za dodatnu slatkoću. Prelijte smoothie u zdjelu. Ukrasite svježim voćem, granolom ili orašastim plodovima po izboru.
FOTO: iStock
Avokado tost s rajčicama i jajima na oko
Sastojci:
- 2 kriške integralnog kruha
- 1 zreli avokado
- Sok od pola limuna
- Sol i papar po ukusu
- 1 rajčica, narezana na kriške
- 2 jaja
- Maslinovo ulje za prženje
- Svježi začini (npr. bosiljak ili peršin) za ukrašavanje
Priprema:
Tostirajte kriške integralnog kruha do zlatno-smeđe boje. U zdjelici izgnječite avokado vilicom, dodajte sok od limuna, sol i papar te dobro promiješajte.
Namažite avokado smjesu na tostirane kriške kruha. Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja i pržite jaja na oko dok bjelanjci ne postanu čvrsti, a žumanjci ostanu mekani.
Na tost s avokadom dodajte narezane rajčice, a zatim stavite pržena jaja na vrh.Ukrasite svježim začinima po želji i poslužite odmah.
FOTO: iStock
Quinoa salata s lubenicom i feta sirom
Sastojci:
- 1 šalica kuhane quinoe
- 2 šalice kockica lubenice
- 1 šalica nasjeckanog krastavca
- 1/2 šalice feta sira, izmrvljenog
- 1/4 šalice nasjeckanog crvenog luka
- 2 žlice svježeg nasjeckanog mente
- Sok od 1 limete
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
Kuhanu quinou ostavite da se ohladi. U velikoj zdjeli pomiješajte ohlađenu quinou, kockice lubenice, nasjeckani krastavac, feta sir, crveni luk i svježu mentu.
U maloj zdjelici pomiješajte sok od limete, maslinovo ulje, sol i papar. Prelijte preko salate i dobro promiješajte. Poslužite odmah ili čuvajte u hladnjaku do posluživanja.
Ljetni doručci trebaju biti lagani, osvježavajući i zasitni kako bi vas pripremili za tople dane. Ovi recepti kombiniraju sezonske sastojke koji su ne samo ukusni već i zdravi.