Posađen u blizini ostalog povrća, poboljšava njegov okus i rast, a štiti od kukaca i uzročnika bolesti
povezane vijesti
U narodu poznat pod različitim nazivima: borač, boreč, boražina, buražina, buraž, krastavica i volovski jezik, borač je izuzetna biljka, kako po ljepoti, tako i po svojim ljekovitim i medonosnim svojstvima.
Nezahtjevan je za uzgoj, otporan na hladnoću i visoke temperature, a pčele privlači i po hladnom vremenu. Posađen u blizini ostalog povrća, poboljšava mu okus i rast. Sije se na rahlom, dreniranom i osunčanom tlu, ili u lonce u proljeće ili ujesen.
Borač je u vrtu odlična biljka zaštitnica, pogotovu ako je posađen u blizini jagoda ili rajčica koje će zaštititi od kukaca i uzročnika bolesti. Borač je odlična medonosna biljka. Njegov cvijet privlači leptire, pčele i druge kukce oprašivače u vrt, čak i po hladnom vremenu. Zato ga je dobro imati u blizini svih biljaka.
Kod borača se skupljaju listovi i cvjetovi koji su slatkog okusa, pa su odlični za ukrašavanje deserata, svježi ili zamrznuti u kockicama leda. Od ove biljke možete pripremiti čaj, ocat, sok ili tinkturu. Možete je koristiti u obliku praha ili kapsula.
Za pripremu čaja od borača koriste se suhi ili svježi cvjetovi i listovi. Okus svježeg borača je osvježavajuć, sličan okusu krastavca, pa se može koristiti i kao dodatk za salate, pića i sireve.
Salatu od borača je lako pripremiti: uzmu se 2 glavice zelene salate, glavica crvenog luka ili srebrenca te nekoliko listova borača, koje treba sitno isjeći i dodati jednu žlicu u salatu. Začiniti prema ukusu.
Ni kandirane cvjetove nije teško pripremiti. Beru se po suhom vremenu, očiste od peteljki i zelenih listića te umaču u umućeni bjelanjak. Zatim se pospu šećerom u prahu i blago otresu te se ostave sušiti. Čuvaju se u hermetički zatvorenim posudama.
Borač se koristi i u medicinske svrhe i to protiv upala, kašlja, umanjuje reumatske bolove te umiruje i blagotvorno djeluje na san. On je izuzetan diuretik, mnogo jači od peršina, ali ga treba koistiti kratkotrajno. Koristi se za čišćenje krvi, jačanje srca i za jačanje živčanog sustava.
Čaj od svježih listova borača priprema se od 6 do 8 listova koji se preliju vrelom vodom i ostave stajati 15 do 20 minuta. Koristi se kod bolova u grlu, poboljšava cirkulaciju, dobar je diuretik i sedativ.
Čaj se može pripremiti i od suhih listova ili cvjetova borača, tako što se žlica borača prelije s 2,5dl ključale vode i poklopi, te ostavi desetak minuta i nakon toga se pije 2 puta tijekom dana. Čaj se pije tijekom jednog tjedna, ne više, zbog svog snažnog djelovanja.
Od borača se može praviti ulje, vino i mnogi drugi proizvodi. Koristi se i u kozmetičke svrhe, protiv akni i za čistiji ten.
Borač sadrži kalij, kalcij i mineralne kiseline i djeluje vitalizirajuće na organizam. Najbogatiji je poznati izvor gama-linolenske kiseline koja djeluje protuupalno, protiv autoimunih i krvožilnih bolesti, kožnih tegoba, uravnotežuje razinu glukoze, hormone, pomaže pri mršavljenju i jaki je antioksidans.
Djeluje i protiv nekoliko vrsta tumora, potiče znojenje, snižava temperaturu i liječi širok spektar urinarnih problema. Pomaže kod bronhitisa, kašlja i infekcija grla i usta. Jača energiju, koncentraciju i imunitet. Djeluje protiv apatije, depresije, tuge, melankolije, nesanice i kao blagi sedativ.
Koristan je kod problema s očima jer sprečava oštećenje vida i noćno sljepilo. Suhe oči preporučljivo je ispirati čajem od boražine. Boražina je idealna za sadnju u ekovrtovima. Osim što je jako korisna, vjeruje se da poboljšava okus jagoda, rajčica, mahunarki i špinata. Ako se posadi uz njih, štiti ih i od nametnika.