Svestrani citrus

Limun, neizostavan saveznik za vaše čišćenje, a i fino će vam mirisati kuća

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Bez trošenja novca na kupnju kemijskih i zagađujućih sredstava

Limun je vrlo svestrano voće u kuhinji, korisno u pripremi slatkih i slanih jela. No, znate li da se ovaj mirisni citrus može pretvoriti u valjanu pomoć za čišćenje kućanstva?


Limun, naime, ima svojstva odmašćivanja i sprječavanja neugodnih mirisa, što se može pokazati vrlo korisnim kada je riječ o uklanjanju neugodnih mirisa ili ukorijenjenih mrlja.


Sredstvo za odmašćivanje pećnice


Može se dogoditi da, dok kuhate hranu u pećnici, prskanje ulja ili druge masnoće izađe iz tave i taloži se na dnu uređaja te se na kraju stvori korica dok radi.


Ako je dno pećnice puno masnih naslaga, možete upotrijebiti limun i sodu bikarbonu za učinkovito čišćenje bez trošenja previše vremena na ribanje.


Prije početka čišćenja imajte na umu da pećnica mora biti isključena i ne spojena na napajanje.


Započnite prekrivanjem cijele površine na dnu pećnice prahom sode bikarbone i ne izostavljajte kutove.


Zatim rasporedite sok od limuna po površini i pustite da se razvije klasična pjena, rezultat kemijske reakcije.


Ostavite dva sastojka da djeluju desetak minuta, prije nego površinu očistite blago abrazivnom vlažnom spužvom.


Sprej za čišćenje stakla i ogledala


Koru limuna možete koristiti i za izradu učinkovitog spreja za čišćenje prozorskog stakla ili ogledala kod kuće: uklonit će prašinu i mrlje, a da ne ostavi ružne tragove.


U staklenu posudu s poklopcem stavite nekoliko limunovih kora i prelijte kipućim vinskim octom. Zatvorite i ostavite kore da odstoje 24 sata na hladnom mjestu.


Nakon tog vremena tekućinu stavite u raspršivač, dodajte malo vode i dobivenom smjesom očistite stakla i ogledala.


Iznenadit ćete se učinkovitošću ovog spreja u uklanjanju mrlja i tragova.


Odmastite dno lonaca i tava


Na kraju, uvijek uz pomoć malo sode bikarbone, limunom možete ukloniti masnoću i zagorene mrlje sa stražnje strane lonaca i tava.


Započnite s posipanjem cijele površine manjom količinom sode bikarbone, zatim koristite polovicu limuna kao spužvu i snažno trljajte, koristeći prednost bikarbone da nježno zagrebete umrljanu površinu.


Nakon pažljivog utrljavanja, pustite sodu bikarbonu da djeluje nekoliko minuta prije ispiranja: rezultati će biti zapanjujući.