Foto: iStock, Pixabay
Za razliku od nekih drugih mahunarki, brzo se priprema i nije ju potrebno prethodno namakati
povezane vijesti
Leća je namirnica koju možete pripremiti na razne načine, a iznimno je nutritivna te bogata proteinima i vlaknima.
Možete ju koristiti u raznim jelima poput juha, variva, salata i priloga, a za razliku od nekih drugih mahunarki, brzo se priprema i nije ju potrebno prethodno namakati. S obzirom na veoma neutralnu aromu, dobro se slaže s različitim začinima i dodacima, a kako bi pokazali svu njenu svestranost, donosimo četiri recepta u kojima ju možete isprobati.
Foto: iStock
Juha od crvene leće i slanine
Sastojci za 4 osobe:
- 1 žlica ulja
- 50 g dimljene slanine
- 1 manja glavica luka
- 1 crvena paprika
- 1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
- 1 mali batat
- 1 češanj češnjaka
- 150 g crvene leće
- grančica timijana
- lovorov list
- sol, papar
Priprema: Slaninu, papriku i luk narezati na kockice. U dubljoj tavi zagrijati ulje, dodati slaninu, malo popržiti pa dodati luk, a potom i papriku. Pirjati na laganoj vatri otprilike 5 minuta, ili dok povrće ne omekša. U međuvremenu, u drugom loncu zagrijati temeljac. Slanini i povrću dodati na kockice narezani batat, sitno sjeckani češnjak te leću. Miješati minutu ili dvije pa preliti zagrijanim temeljcem te dodati začinsko bilje, začiniti solju i paprom. Pustiti da zavre, pa smanjiti na srednje jaku vatru, pokriti i kuhati 15-20 minuta, odnosno dok crvena leća ne omekša. Povrće se na kraju može, ali i ne mora, usitniti štapnim mikserom.
Foto: Pixabay
Veganska salata od crne leće
Sastojci za 2 porcije:
- 1 čaša crne leće (suhe)
- 1/2 glavice ljubičastog luka
- 1/2 zelene paprike
- 1/2 crvene paprike
- nekoliko cherry rajčica (ili narezane veće rajčice)
- 2/3 čaše kuhanog kukuruza
- sol, papar
- maslinovo ulje
- jabučni ocat
Priprema: Crnu leću skuhati prema uputama na pakiranju. Obično se kuha oko 30 minuta. Ostaviti je da se ohladi. Povrće oprati i narezati na manje komadiće. Ohlađenu leću umiješati u zdjeli s narezanim povrćem, pa dodati začine i sve promiješati.
Foto: iStock
“Bolonjez” od smeđe leće
Sastojci za 4 porcije:
- 1/2 šalica smeđe leće
- 1 veći luk
- 3-4 režnja češnjaka
- 1 štap celera
- 2 srednje mrkve
- 10-15 cherry rajčica 1 crvena paprika
- 1,5 dl pasirane rajčice
- 2 žličice dimljene crvene paprike
- 1 žličica kurkume
- chilli po želji, sol, papar
- malo svježeg timijana ili suhih začinskih trava po izboru
- tjestenina po izboru
Priprema: Leću oprati i staviti u lonac s vodom. Kad voda zakuha, smanjti vatru na lagano i kuhati otprilike 40 minuta. Za to vrijeme mrkvu narezati na deblje ploške, papriku na veće kocke, a cherry rajčice prerezati na pola. Zagrijati pećnicu na 250°C. Povrće staviti na lim obložen papirom za pečenje pa začiniti maslinovim uljem i začinskim travama. Peći 10-15 minuta. Dok se povrće peče, a leća još uvijek kuha, nasjeckati na sitno luk, češnjak i stapku celera pa ih pirjati u tavi na malo maslinovog ulja. Nakon nekoliko minuta dodati začine i začinske trave pa po potrebi podliti s malo vode. Kad je povrće u pećnici gotovo, u sjeckalici ili multipraktiku kratko ga miksati da ostane malo strukture. Dodati u tavu u kojoj se pirja luk, potom dodati pasiranu rajčicu i sve zajedno dobro promiješati. Kuhanu leću procijediti i dodati umaku u tavi i pustiti da sve zajedno kuha na laganoj vatri još 3-4 minute da se svi okusi prožmu. Tjesteninu po želji skuhati prema uputi na pakiranju i dodati umak.
Foto: iStock
Polpete od zelene leće
Sastojci za 3 osobe:
- 150 g suhe zelene leće
- 1 manji ljubičasti luk
- 1 jaje
- 150 g krušnih mrvica
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- sol, papar, ulje za prženje
Priprema: Leću namočiti na pola sata u vodi. Isprati je pa je kuhati na laganoj vatri pola sata. Nasjeckati luk na kockice i peršin, umutiti jaje pa sve dodati kuhanoj leći. Dodati krušne mrvice, posoliti i popapriti te sve izmiješati u kompaktnu smjesu. Polovicu smjese izmiksati u kremu pa dodati drugoj polovici te ponovo zajedno sjediniti. Oblikovati polpete i peći u vrućem ulju. Polpete su gotove kad dobiju zlatnu boju s obje strane. Poslužiti uz salatu.
Foto: iStock