FOTO/iStock
Ovaj recept je naš as u rukavu kada se želimo dobro najesti, uživati u okusima i mirisima, a bez grižnje savijesti.
povezane vijesti
Zdrava prehrana učinit će toliko toga dobroga za vas. Ponekad jelovnik koji je bogat povrćem i mahunarkama ne bije baš dobar glas kada je u pitanju bogatstvo okusa. No, uz malo mašte i kulinarsku umiješnost, od zdravih namirnica možete napraviti čuda na tanjuru. Spojite batat s lećom, začinite čilijem, umiješajte korjenasto povrće i već ste na dobrom putu da ručak bude za prste polizati. Ovaj recept je naš as u rukavu kada se želimo dobro najesti, uživati u okusima i mirisima, a bez grižnje savijesti.
SASTOJCI
- 3 batata
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, podijeljeno
- 2 srednje ljutike, sitno narezane na kockice
- 2 mala češnja češnjaka, sitno narezana
- 1 stabljika celera, sitno narezana
- 1 mala mrkva, sitno nasjeckana
- 1 lukovica komorača, pola sitno narezana na kockice, pola naribana
- 2 žličice mljevenog kima
- 2 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca s niskim udjelom soli
- 1 žličica bijelog vinskog octa
- 1 šalica crne leće
- 1 velika šaka svježeg peršina
- 1 velika šaka svježeg korijandera
- 1 velika šaka svježeg kopra
- 1 češanj češnjaka, mljevenog
- 1 žlica kapara ili natrganih maslina
- ¼ žličice čilija, mljevenog
- 1⁄3 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 limuna ili limete, ocijeđena
- Sol i svježe mljeveni papar
- 1 čili, tanko narezan
- Punomasni grčki jogurt, za posluživanje
PRIPREMA
Zagrijte pećnicu na 250. Lagano izbušeni batat stavite na tepsiju obloženu pergamentom. Pecite 45 minuta do 1 sat. U srednjem loncu zagrijte 2 žlice ulja na srednjoj vatri. Dodajte ljutiku i češnjak i kuhajte dok ne omekšaju i ne postanu prozirni, 2 do 3 minute. Dodajte celer, mrkvu i koromač narezan na kockice. Pirjajte, povremeno miješajući, dok povrće ne omekša, 2 do 3 minute. Dodajte kim i kuhajte dok ne zamiriše, 1 minutu. Dodajte temeljac, ocat i leću. Pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru na lagano kuhanje. Djelomično poklopite i lagano pirjajte dok leća ne omekša, ali zadrži svoj oblik, 20 do 25 minuta. Začinite po ukusu solju i paprom.
Nasjeckajte peršin, korijander i kopar. Dodajte u zdjelu s mljevenim češnjakom, natrganim maslinama ili kaparima i mljevenim čilijem. Polako ulijte ulje i miješajte dok ne dobijete glatki, ali teksturirani umak; ako je umak pregust, dodatno ga porahlite uljem. Umiješajte sok od limete. Začinite po ukusu solju i paprom. Rasporedite na svoju posudu za posluživanje. Na vrh stavite leću, pečeni batat (oguljen i narezan na kockice), salsa verde, komorač i čili.