Bogatstvo okusa

Lazanje od kelja: ukusna i zdrava alternativa onim klasičnima

Ana Braškić

Foto: iStock

Foto: iStock

U vegetarijanskoj varijanti

Lazanje od kelja odličan su spoj bogatog nadjeva i mekanih listova kelja, a idealne su za sve one koji traže laganiji obrok prepun okusa.


U ovom receptu donosimo vam upute za pripremu lazanja od kelja u vegetarijanskoj varijanti, no slobodno se možete poigrati i s mesnim okusoma.


Sastojci


Za četiri osobe:


  • 1 kelj od cca 800 g
  • 1 dimljena scamorza
  • 500 ml mlijeka
  • 80 g parmezana
  • 20-30 g maslaca
  • 50 g brašna
  • 1 do 2 ljutike
  • krušne mrvice
  • listići kadulje
  • muškatni oraščić
  • list lovora
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Priprema


Zakuhati 2 litre lagano posoljene vode. Kelju pažljivo ukloniti veće listove koje ćete zatim kuhati 10 do 15 minuta s listom lovora. Dok se listovi kuhaju, sredinu kelja oprati i narezati, a isto učiniti i s ljutikom.


Kuhane listove ocijediti, a vodu od kuhanja sačuvati. Mlake listove poslagati na papir da se posuše te im ukloniti deblji dio, koji nemojte baciti. U dubljoj tavi otopiti maslac te na njemu dinstati narezani kelj, ljutiku i one deblje dijelove koje ste sitno narezali.


Dodati listiće kadulje, malo posoliti, podliti vodom u kojoj se kuhao kelj te kuhati 20-ak minuta. Kada je povrće omekšalo, dodati brašno, dobro promiješati i zatim uliti mlijeko. Pustiti da bešamel umak zakuha i kuhati par minuta na laganoj vatri.


Dodati muškatni oraščić i po potrebi sol. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Vatrostalnu posudu namastiti, posuti krušnim mrvicama te na njih rasporediti prvi sloj listova kelja, povrh rasporediti bešamel umak, posuti s malo parmezana i posložiti red sira scamorza narezanog na ploške ili kockice.


Slagati dok se ne potroše svi sastojci, a završiti slojem bešamela i parmezana. Peći 20-ak minuta. Pustiti da se odmore koju minutu te poslužiti.