Foto: Pexels
S tjesteninom je život ljepši
povezane vijesti
Tjestenina alla Norma jedno je od klasičnih sicilijanskih jela.
S rajčicom, patlidžanom i aromatičnim sirom koji se nježno topi, ovo jelo odmah dočarava mediteranski stil života u vašoj kuhinji.
Klasični recept za tjesteninu možete pripremiti i kao ukusnu varijantu lasagna, koje vas divno ugriju i natjeraju da zaboravimo na tmurno zimsko vrijeme.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci:
- 1 veliki luk
- 2 češnja češnjaka
- Malo maslinovog ulja
- 800 g nasjeckanih rajčica
- Sol, papar, šećer
- Svježi bosiljak
- 500 g patlidžana (cca 3 srednje veličine)
- 500 g ricotte
- 100 ml mlijeka
- muškatni oraščić
- 200 g mozzarelle
- 100 g parmezana
- 250 svježih listova lasagna
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
Prvo pripremite umak od rajčice. Da biste to učinili, ogulite luk i češnjak. Luk sitno narežite i pirjajte na malo maslinovog ulja dok ne postane proziran. Češnjak protisnite i kratko propirjajte. Zatim dodajte nasjeckanu rajčicu, začinite solju, paprom i šećerom te pirjajte oko 15 minuta.
Nasjeckajte svježi bosiljak i umiješajte neposredno prije kraja kuhanja. Stavite sa strane, potom ponovo zagrijte ulje u tavi. Patlidžane operite i narežite na ploške cca. 4 mm debljine.
Zatim pržite na maslinovom ulju dok ne porumene i stavite na kuhinjski papir da se ocijede. Sada umiksajte kremu od ricotte. Da biste to učinili, miješajte ricottu s mlijekom dok ne postane glatka i začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
Mozzarellu narežite na ploške, a parmezan sitno naribajte. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Slažite lasagne na sljedeći način: dno posude za pečenje najprije premažite slojem umaka od rajčice, a zatim na vrh poslažite sloj listova.
Na vrh namažite kremu od ricotte i pokrijte tankim slojem umaka od rajčice.
Sada po umaku rasporedite ploške patlidžana i pospite ih parmezanom. Zatim ponovno stavite ploške tjestenine i ponovite redoslijed ricotte, umaka od rajčice, patlidžana, parmezana i tjestenine dok ne potrošite sve ploške tjestenine i sav patlidžan.
Na kraju lasagne prekrijte kremom od ricotte i ploškama mozzarelle, po potrebi pospite i preostalim parmezanom. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta.
Dobar tek!