Zimska poslastica

Lagani kolač od đumbira koji se savršeno slaže uz čaj

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Nije težak za napraviti, a lijepo će vas zagrijati

Ovaj lagani kolač od đumbira je mekan, sladak i suptilno začinjen, ali još uvijek pahuljast. Savršena je poslastica uz čaj tijekom hladnijih dana!


Sastojci


  • 200 g samodizajućeg brašna
  • 200 g šećera
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 55 g margarina, plus dodatak za podmazivanje:
  • 1 jaje, istučeno
  • 2 žlice zlatnog sirupa
  • 240 ml vruće vode

Priprema


Zagrijte pećnicu na 180C. Namastite i obložite kalup za pečenje (28x18cm) papirom za pečenje.


U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, đumbir i sodu bikarbonu. Prstima utrljajte margarin dok smjesa ne postne nalik krušnim mrvicama.


Dodajte razmućeno jaje, sirup i vruću vodu i dobro izmiješajte drvenom kuhačom dok se smjesa ne sjedini.


Ulijte smjesu u pripremljeni lim i pecite u sredini pećnice 35-40 minuta ili dok ne porumeni i vrh ne postane elastičan na dodir.


Ostaviti da se ohladi u plehu. Kad se ohladi, izrežite na kvadrate, savjetuje BBC Food. 


Poslužite uz čaj!