Napuljska delicija

Lagana caprese torta bez maslaca

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Tamna čokolada djeluje na dobro raspoloženje i prepuna je antioksidansa

Caprese torta jedna je od najukusnijih napuljskih slastica. Tijesto od badema i čokolade koji ju čine neodoljivom možete pripremiti i u laganoj varijanti, a maslac zamijeniti uljem, tako da kolač bude pristupačan i onima na dijeti.


Laganu tortu caprese možete jesti za doručak, a može se čuvati nekoliko dana u hermetički zatvorenoj posudi ili zamotana u aluminijsku foliju.


Sastojci:


  • 4 jaja
  • 140 g šećera
  • 230 g bademovog brašna ili mljevenih badema dok ne postanu brašno
  • 110 g ekstra tamne čokolade
  • 100 ml vruće vode
  • 30 ml kukuruznog ili kikiriki ulja
  • 50 g gorkog kakaa
  • 1 vrećica praška za pecivo

Priprema: Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Tamnu čokoladu otopite u vodenoj kupki. Podijelite žumanjke i bjelanjke i stavite ih u dvije posude.


Od bjelanjaka umutite čvrsti snijeg, pazeći da zdjela bude čista od ostataka masnoće (inače se bjelanjak neće umutiti).


U drugoj posudi miksajte žumanjke sa šećerom dok smjesa ne nabubri i postane pjenasta.


U smjesu žumanjaka pjenjačom umiješajte prosijani kakao i prašak za pecivo.


Dodajte ulje, neprestano miješajući, vruću (ali ne kipuću!) vodu i otopljenu čokoladu te miješajte dok smjesa ne postane glatka.


U ovom trenutku dodajte bademovo brašno i ponovno promiješajte da dobijete homogenu smjesu.


Na kraju nježnim pokretima odozgo prema dolje umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka da se sve ne rastavi.


Izliti u nauljen i pobrašnjen pleh promjera oko 24 cm i peći oko 35-40 minuta.


Prije vađenja kolača iz pećnice, napravite test čačkalicom: mora izaći čista.


Ostavite da se ohladi prije vađenja iz kalupa i poslužite.