Promocija vina

Labinski vinari iz Udruge vinara i vinogradara Labinštine Trs predstavili su se zagrebačkoj javnosti

Tihana Tomičić

Foto: Press

Foto: Press

Vina istočne Istre zaslužuju mjesto na mapi.

Labinski vinari okupljeni u Udruzi vinara i vinogradara Labinštine Trs zajedno su se predstavili zagrebačkoj javnosti, u diWine baru u središtu Zagreba. Posjetitelji su tako mogli kušati vrhunska »Vina z Kukurini« obitelji Baćac koja se ponosi s četiri generacije vinarstva, potom vina Juričić koja nastaju već 13 godina u naselju Bartići, vina obitelji Kos, proizvode vinarije Prskalo čija je priča započela još 30-ih godina prošloga stoljeća, kao i proizvode mlade vinarije Fuhtar iz Nedešćine, iza koje je stoljetna tradicija vinarstva te vina Vosilla iz Vozilići.


– Udruga vinara Labinštine Trs osnovana je prije sedam godina. Tada nas je bilo 13 na osnivačkoj skupštini, a danas već brojimo 30 članova. Također, u tom trenutku, prije sedam godina, bilo je samo pet etiketa na tržištu, a sada ih imamo 12 s područja Labinštine.


Cilj osnivanja naše udruge je, naravno, promocija vina, vinara i naše Labinštine koja je, nažalost, nekako uvijek izuzeta sa svih vinskih karata jer se uvijek priča o zapadnoj i središnjoj Istri.


Znamo da imamo jako dobrih vina u našim konobama tako da je i osnivanje naše udruge potaknulo male vinare da krenu ozbiljnijim koracima, povećaju proizvodnju i kvalitetu vina i da hrabro stanu na komplicirano tržište vinarstva u Hrvatskoj koje je sve veće i gušće, rekao je predsjednik Udruge vinara i vinogradara Labinštine Trs Valter Licul.


– Izuzetno nam je drago da imamo priliku predstaviti našu destinaciju i vinare naše Labinštine u Zagrebu.


Nalazimo se na istočnoj obali Istre i posljednjih nekoliko godina uspješno surađujemo s vinarima Labinštine na brojnim manifestacijama na području Labina i Rapca, ali jednako tako želimo doći do izražaja u cijeloj Hrvatskoj, jer labinska vina to zaslužuju, kaže pak direktorica Turističke zajednice grada Labina Astrid Glavičić, koja je predstavila labinski kraj, kao i novu vinsku ponudu i sorte među kojima su u Zagrebu bile zastupljene labinska malvazija, teran, muškat žuti, chardonnay, merlot, cuvee, pjenušci, ali i malvazija odležana pod morem u Iki.