Idealan ljeti

Kus-kus s marelicama: originalan prijedlog za pripremu tradicionalnog etno jela

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Lagano, za svaku priliku, od predjela, ručka do večere, a također i uz aperitiv

U ovom receptu kus-kus smo spojili sa svježim marelicama, neobičnim sastojkom jer se kus-kus obično kombinira sa suhim i nesvježim voćem.


Umjesto toga, svježim voćem svom kus-kusu možete dati poseban okus i učiniti ga još šarenijim i ljepšim na izgled.


Uz marelice kao prilog kombinirajte povrće neutralnog okusa kako bi prevladao bogat i gust okus ovog ljetnog voća.


Marelice, osim što su ukusne, ujedno su i mali rudnik neophodnih vitamina za tijelo.


Sastojci:


  • 200 g kus-kusa
  • 60 g zelene salate
  • 1 glavica crvenog luka
  • 5 marelica
  • 1/2 soka limuna
  • 50 g nemasnog jogurta
  • 2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • soli po ukusu
  • papar po ukusu

Priprema: U loncu zakuhajte 200 ml slane vode, ulijte kus-kus i ugasite vatru. Ostavite kus-kus u loncu nekoliko minuta dok potpuno ne upije vodu, zatim ga premjestite na tanjur i pričekajte da se ohladi.


Luk narežite na tanke ploške, a zatim operite marelice i narežite ih na kockice.


Zelenu salatu operite i narežite. U zdjeli pripremite umak od jogurta, limunovog soka i ekstra djevičanskog maslinovog ulja, tukući vilicom.


Sve dobro promiješajte i ostavite sa strane.


U veću zdjelu stavite kus-kus, luk, marelice i zelenu salatu. Posolite i popaprite po ukusu, začinite umakom od jogurta, dobro promiješajte i poslužite.


Savjet ako ste na dijeti: probajte ovu “salatu” od žitarica i voća kao glavno jelo, brzo se priprema i hranjivo je.