Foto Pexels
Kao i sve crveno voće, prepune su hranjivih tvari i niza svojstava
povezane vijesti
Kupine su voće koje spada u kategoriju bobičastog voća, poput malina i borovnica. Postoji nekoliko sorti i pripadaju rodu Rubus.
Baš kao i sve crveno voće, prepune su hranjivih tvari i niza svojstava koja doprinose zdravlju našeg organizma. Pogledajmo koje su glavne karakteristike:
- Bogate su vitaminom C, vitaminom K i manganom
- Imaju mnogo antioksidansa koji se suprotstavljaju kroničnim bolestima
- Bogate su vlaknima
- Imaju antibakterijsko i protuupalno djelovanje
- Suzbijaju gubitak pamćenja povezan sa starenjem.
Kada govorimo o kalorijama i nutritivnim vrijednostima 100 g kupina sadrži 36 kalorija, 1,3 grama proteina, 8 grama ugljikohidrata, 8 grama šećera i 3,2 grama vlakana.
Koliko kupina možete pojesti dnevno
Prosječna porcija svježeg voća je oko 150 grama, uključujući i kupine. Također vas podsjećamo da se preporuča konzumacija oko 3 porcije dnevno svježeg voća, nastojeći varirati vrstu prema sezoni.
Razdoblje kupine traje od srpnja do rujna.
Kako napraviti džem od divljih kupina
Od kupina se tradicionalno rade džemovi kojima se pune kolači, torte ili jednostavno mažu na kruh ili dvopek. Za fini džem od kupina potrebno vam je:
- 1/2 kg kupina
- 1 limun (sok)
- 1 jabuka
- 300 grama šećera (količina šećera ovisi o tome koliko slatki želite, pa po ukusu možete povećati ili smanjiti).
Priprema: Nakon što ste kupine oprali i stavili u veliki lonac, dodajte jabuku narezanu na sitne komadiće, ali ne oguljenu te sok od limuna. Kuhajte voće nekoliko minuta, maknite ga s vatre i ostavite da se ohladi.
Tek tada dodajte šećer i ponovno stavite na vatru, uvijek miješajući drvenom kuhačom, dok ne dobijete željenu gustoću.
Vrući džem ulijte u prethodno pripremljene i sterilizirane staklenke.
Dobro zatvorite odgovarajućim poklopcima. Staklenke okrenute naopako staviti na ravnu površinu tako da budu vakumirane.
Držite ih naopako nekoliko sati.
Džem od kupina može se čuvati godinu dana i savršen je za pripremu pita ili jednostavno namazan na kruh.