Tjera doktora

Kuhanu, sirovu ili sušenu? Evo najboljeg načina da pojedete jabuku dnevno

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Koji je najbolji način konzumiranja ovog voća s tisuću dobrobiti?

“Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van”, kaže poslovica naših baka. No, je li stvarno tako? Kako treba jesti jabuku da biste izvukli maksimalnu korist?


Jabuka je odličan međuobrok jer je hranjiva i vrlo zasitna, a istovremeno ima niskokalorični unos. Pomislite da prosječna jabuka (200 grama) sadrži samo 104 kalorije.


Puno je ujednačeniji sadržaj vlakana (5 grama), vitamina i dragocjenih mineralnih soli, poput kalija i bakra. Zadovoljava 10% dnevnih potreba za vitaminom C i 5% onih koje se odnose na vitamin E.


Jabuke su također važan izvor polifenola, antioksidansa koji štite stanice od slobodnih radikala i time smanjuju rizik od nastanka kroničnih bolesti poput dijabetesa, hipertenzije i raka.


Nadalje, visok sadržaj vlakana potiče pravilan rad probavnog sustava i pokretljivost crijeva.


1. Sirova jabuka za mršavljenje i pomoć crijevima


Konzumacija sirove jabuke s korom izvrstan je način unosa vlakana i vode jer vlakna podupiru pokretljivost crijeva i pospješuju pravilnu evakuaciju fekalija dok voda umjesto toga održava naše tijelo hidriranim.


Kombinacija nam pomaže dati osjećaj sitosti koji će zadržati naš apetit do ručka.


Nadalje, jabuke su praktičan i brz međuobrok za staviti u torbu i ponijeti sa sobom u ured ili školu – idealno za one koji imaju malo vremena za kuhanje, a žele voditi zdrav način života.


No, tko je rekao da jabuku treba potisnuti samo u prijepodnevni ili popodnevni međuobrok!


Od doručka do večere, svaki trenutak idealan je za uživanje u hrskavoj jabuci: možete je narezati na kockice i dodati u jogurt za doručak, koristiti kao sastojak osvježavajućeg smoothieja, narezati na tanke ploške i dodati u salate.


2. Kuhana ili pečena


Istina je da se kuhanjem gube mnogi vitamini sadržani u voću, ali to ne znači da kuhana ili pečena jabuka nije dobra za naš organizam.


Naime, redovitom konzumacijom kuhana jabuka potiče perifernu cirkulaciju i dobru probavu, djeluje protiv zatvora, ublažava glavobolju i osjećaj mučnine, a također je fantastičan lijek protiv groznice.


Slatkoća koja se oslobađa kuhanjem i vrlo meka konzistencija čine ju savršenim zdravim međuobrokom za ponuditi djeci, čak i vrlo maloj.


Alternativno, možete ju koristiti kao sastojak za pripremu izvrsne kaše za doručak.


3. Sušena jabuka za hrskavi međuobrok


Jeste li znali da sušena jabuka, za razliku od kuhane, zadržava sva svojstva i nutritivne vrijednosti svježeg voća nepromijenjena?


Vitamini, vlakna, mineralne soli ostaju nepromijenjeni – jedino što nedostaje je voda.


Jabuke možete sušiti sami u kućnoj pećnici: nakon što ste voće dobro oprali i osušili, narežete ga na vrlo tanke ploške, osušite na upijajućem papiru i posložite u pleh obložen papirom za pečenje.


Pečete ih na umjerenoj temperaturi (80/100°C) dok se potpuno ne osuše. Alternativno, možete koristiti sušilicu ako je imate.


Suhe jabuke su hrskavi i zdravi međuobrok za ponijeti ili dati djeci umjesto čipsa u vrećicama.


Čips od jabuke možete koristiti i za obogaćivanje müslija za doručak ili kao sastojak za mirisne napitke.