Intrigantne boje

Kruh s ugljenom: recept za kruh koji pomaže probavi

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Saveznik protiv probavnih smetnji, meteorizma i nadutosti

Njegova boja je intrigantna. Barem u usporedbi s tradicionalnim štrucama.


Da, zato što je kruh s ugljenom, napravljen od brašna s dodatkom biljnog ugljena u prahu, lijepe crne boje.


A sve je popularniji zbog svojih blagotvornih učinaka. To bi zapravo bio dragocjen saveznik protiv probavnih smetnji, meteorizma, nadutosti i težine.


Može li se pripremiti kod kuće? Odgovor je da. I također s određenom jednostavnošću.


Da biste napravili finu pogaču sa ugljenom, dovoljnu za 4-6 osoba, trebat će vam samo voda, kvasac, brašno, malo ulja i naravno malo ugljena.


Sastojci:


  • 500 g brašna
  • 300 ml vode
  • 10 g ugljena u prahu
  • 8 g soli
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Priprema: Otopite kvasac u vodi sobne temperature i ostavite sa strane.


U međuvremenu stavite brašno u zdjelu i dodajte biljni ugljen, dobro promiješajte. U ovom trenutku dodajte vodu s otopljenim kvascem i zamijesite.


Pomiješajte ulje, sol i nastavite mijesiti. Oblikujte kuglu koju pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže 2 sata ili dok ne udvostruči volumen, u ugašenoj pećnici s upaljenim svjetlom.


Nakon isteka vremena rasporedite kruh po posudi za pečenje. Napravite tri preklopa, tj. zatvorite vanjske rubove prema sredini, pa ih preklopite tako da dobijete štrucu koju ćete ostaviti da se diže još sat vremena.


Nakon sat vremena napravite tri poprečna reza na površini.


Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C otprilike 20-30 minuta.