Vrhunski poznavatelji

Kristijan Harjač najbolji sommelier Hrvatske, a do njega Ivan Jug iz Zagreba i Riječanka Monika Neral

Edi Prodan

Ovim naslovom, Harjač je stekao čast predstavljati Hrvatsku na europskom prvenstvu sommeliera

Kristijan Harjač, sommelier vrhunskog rovinjskog restorana Agli Amici koji ima i jednu Michelinovu zvjezdicu, proglašen je najboljim na 26. prvenstvu sommeliera Hrvatske koje je, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i pod pokroviteljstvom HTZ-a, održan u Zagrebu.


Natjecanje je okupilo je dvadeset i četiri sommeliera iz renomiranih hrvatskih restorana, hotela i vinarija, a oni su u dva dana natjecanja pokazali sve što znaju o vinima, povezivanju vina i jela, ali i općenito o kulturi stola.



Ovim naslovom, Kristijan Harjač stekao je čast predstavljati Hrvatsku na europskom prvenstvu sommeliera, ASI Contest of the Best Sommelier of Europe & Africa, koje će se održati iduće godine u Beogradu. U finalu se natjecao protiv istaknutih sommeliera Ivana Juga suvlasnika restorana Noele u Zagrebu, koji je osvojio drugo mjesto, te Monike Neral, vlasnice obrta VINNER iz Rijeke, koja je zauzela treće mjesto.


– Putem Hrvatskg sommelier kluba, trudimo se ne samo unaprijediti struku, već i oblikovati budućnost vrhunske ugostiteljske ponude u našoj zemlji. Ponosni smo na postignuća naših sommeliera koji podižu ukupnu kulturu stola u Hrvatskoj jer u današnjem ugostiteljstvu, ali i ukupnoj turističkoj ponudi ima sve manje mjesta za prosječnost, a sommelier je osoba koja može podići kvalitetu iskustva za goste na višu razinu, istaknuo je Veljko Ostojić, predsjednik Hrvatskog sommelier kluba, koji je najboljima uručio nagrade.


Organiziranjem prestižnih događanja, Hrvatski sommelier klub kontinuirano se radi na unapređenju znanja, vještina i stručnosti članova, čime se osigurava da naši sommelieri budu u korak s globalnim trendovima i standardima.


Ovaj napor također doprinosi ugledu Hrvatske kao vrhunske gastronomske destinacije. Od 1994. godine, Hrvatski sommelier klub je član Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommelierie Internationale – ASI), što dodatno potvrđuje posvećenost unaprjeđenju struke i promociji vinske kulture. Udruga danas broji 500-tinjak članova.