Foto: iStock
Ovo je jelo idealno za ugodnu obiteljsku večeru ili pak impresioniranje gostiju - uz minimalan trud
povezane vijesti
Kremaste mesne okruglice od pesta sa sušenim rajčicama kombiniraju bogate okuse s mekim, sočnim okruglicama, a sve je preliveno slatkim kremastim umakom.
Ovo je jelo idealno za ugodnu obiteljsku večeru ili pak impresioniranje gostiju – uz minimalan trud.
Pesto također možete veoma jednostavno i brzo sami napraviti kod kuće, a okusom će se definitivno isplatiti puno više od kupovnog.
Vjerujemo da će se za ovaj recept pronaći mjesta u kuharicama, a donosimo ga niže u tekstu!
Sastojci
Za pesto od sušenih rajčica:
60 g sušenih rajčica u ulju (ocijeđenih)
- 12 g svježih listova bosiljka
- 25 g parmezana (naribanog)
- 2 češnja češnjaka
- 35 g pinjola (ili oraha)
- 60 ml maslinovog ulja (ili ulja od sušenih rajčica)
- sol i papar (po ukusu)
Za mesne okruglice:
- 500 g mljevene junetine (ili mješavine junetine i svinjetine)
- 54 g krušnih mrvica
- 25 g parmezana (naribanog)
- 1 veće jaje
Za umak:
- vrhnje za kuhanje
- temeljac (pileći ili povrtni)
Priprema
U sjeckalici pomiješajte sušene rajčice, svježi bosiljak, parmezan, češnjak i pinjole (ili orahe). Pulsirajte smjesu dok se sve ne usitni.
Dok blender radi, polako ulijevajte maslinovo ulje dok pesto ne postane glatke konzistencije.
Kušajte i po potrebi začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom. Kada postignete željenu gustoću i kad je pesto gotov, ostavite ga sa strane.
Potom, uzmite veliku zdjelu i u njoj pomiješajte mljeveno meso, krušne mrvice, parmezan, jaje, 2 žlice pesta kojeg ste prethodno napravili, nasjeckani luk, mljeveni češnjak, origano, sol i papar.
Rukama lagano miješajte dok se smjesa ne sjedini. Izbjegavajte pretjerano miješanje kako bi mesne okruglice ostale mekane.
Smjesu podijelite u mesne okruglice (ispasti će vam približno 20-24 komada).
Kada ste to napravili, zagrijte dvije žlice maslinovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.
Dodajte mesne okruglice u serijama kako biste izbjegli prenatrpanost. Pecite ih povremeno okrećući, dok ne porumene sa svih strana i dok se ne ispeku, oko 8-10 minuta.
Izvadite mesne okruglice iz tave i ostavite na tanjur.
U istu tavu po potrebi dodajte 1 žlicu maslinovog ulja na kojem ćete pirjati nasjeckani luk na srednje jakoj vatri par minuta dok ne postane staklast.
Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još jednu minutu dok ne zamiriše.
Umiješajte pola šalice pesta od sušenih rajčica i kuhajte par minuta da se okusi stope.
Ulijte gusto vrhnje i temeljac, miješajući da se sjedini. Pustite smjesu da lagano kuha.
Umiješajte naribani parmezan dok se ne otopi i umak postane gladak. Kušajte i prema potrebi začinite solju i paprom.
Pažljivo dodajte kuhane mesne okruglice natrag u tavu s umakom. Žlicom prelijte umak preko mesnih okruglica da ih obložite i pustite ih da se krčkaju u umaku 5-7 minuta.
Po želji ukrasite listićima svježeg bosiljka i poslužite vruće uz tjesteninu, rižu, pire krumpir ili s hrskavim kruhom, piše Jo Cooks.