Ukusne i neodoljive

Kremaste mesne okruglice s pestom od sušenih rajčica pravi su pogodak za ručak

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Ovo je jelo idealno za ugodnu obiteljsku večeru ili pak impresioniranje gostiju - uz minimalan trud

Kremaste mesne okruglice od pesta sa sušenim rajčicama kombiniraju bogate okuse s mekim, sočnim okruglicama, a sve je preliveno slatkim kremastim umakom.


Ovo je jelo idealno za ugodnu obiteljsku večeru ili pak impresioniranje gostiju – uz minimalan trud.


Pesto također možete veoma jednostavno i brzo sami napraviti kod kuće, a okusom će se definitivno isplatiti puno više od kupovnog.


Vjerujemo da će se za ovaj recept pronaći mjesta u kuharicama, a donosimo ga niže u tekstu!


Sastojci


Za pesto od sušenih rajčica:


60 g sušenih rajčica u ulju (ocijeđenih)


  • 12 g svježih listova bosiljka
  • 25 g parmezana (naribanog)
  • 2 češnja češnjaka
  • 35 g pinjola (ili oraha)
  • 60 ml maslinovog ulja (ili ulja od sušenih rajčica)
  • sol i papar (po ukusu)

Za mesne okruglice:


  • 500 g mljevene junetine (ili mješavine junetine i svinjetine)
  • 54 g krušnih mrvica
  • 25 g parmezana (naribanog)
  • 1 veće jaje

Za umak:


  • vrhnje za kuhanje
  • temeljac (pileći ili povrtni)

Priprema


U sjeckalici pomiješajte sušene rajčice, svježi bosiljak, parmezan, češnjak i pinjole (ili orahe). Pulsirajte smjesu dok se sve ne usitni.


Dok blender radi, polako ulijevajte maslinovo ulje dok pesto ne postane glatke konzistencije.


Kušajte i po potrebi začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom. Kada postignete željenu gustoću i kad je pesto gotov, ostavite ga sa strane.


Potom, uzmite veliku zdjelu i u njoj pomiješajte mljeveno meso, krušne mrvice, parmezan, jaje, 2 žlice pesta kojeg ste prethodno napravili, nasjeckani luk, mljeveni češnjak, origano, sol i papar.


Rukama lagano miješajte dok se smjesa ne sjedini. Izbjegavajte pretjerano miješanje kako bi mesne okruglice ostale mekane.


Smjesu podijelite u mesne okruglice (ispasti će vam približno 20-24 komada).


Kada ste to napravili, zagrijte dvije  žlice maslinovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.


Dodajte mesne okruglice u serijama kako biste izbjegli prenatrpanost. Pecite ih povremeno okrećući, dok ne porumene sa svih strana i dok se ne ispeku, oko 8-10 minuta.


Izvadite mesne okruglice iz tave i ostavite na tanjur.


U istu tavu po potrebi dodajte 1 žlicu maslinovog ulja na kojem ćete pirjati nasjeckani luk na srednje jakoj vatri par minuta dok ne postane staklast.


Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još jednu minutu dok ne zamiriše.


Umiješajte pola šalice pesta od sušenih rajčica i kuhajte par minuta da se okusi stope.


Ulijte gusto vrhnje i temeljac, miješajući da se sjedini. Pustite smjesu da lagano kuha.


Umiješajte naribani parmezan dok se ne otopi i umak postane gladak. Kušajte i prema potrebi začinite solju i paprom.


Pažljivo dodajte kuhane mesne okruglice natrag u tavu s umakom. Žlicom prelijte umak preko mesnih okruglica da ih obložite i pustite ih da se krčkaju u umaku 5-7 minuta.


Po želji ukrasite listićima svježeg bosiljka i poslužite vruće uz tjesteninu, rižu, pire krumpir ili s hrskavim kruhom, piše Jo Cooks.