Foto: iStock
Možete ju jesti na žlicu ili u nju umakati prepečenac
povezane vijesti
Slanutak je svestrana i zdrava mahunarka koja se u jela može ukomponirati na zaista mnogo načina.
Ako još niste, definitivno probajte ovu kremastu vegansku juhu od slanutka i češnjaka koja nije samo brza i lagana za napraviti, već je bogata okusom.
Ona ne sadrži zapravo nikakve neobične sastojke, a u manje od 30 minuta je na stolu i spremna za uživanje u njoj.
Sastojci
- 2 žlice maslinovog ulja
- 3 velika češnja češnjaka
- 1 žličica paprike
- 1 žličica sušenog ružmarina
- pola žličice suhe majčine dušice
- pola žličice čili pahuljica
- 2 konzerve (oko 500 g) slanutka
- 1 veliki krumpir
- 480 ml povrtnog temeljca
- sol i crni papar, po ukusu
Priprema
Prije svega, jednu konzervu slanutka zajedno s tekućinom ulijte u blender te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Zatim, u loncu zagrijte jednu žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri, dodajte usitnjeni češnjak i pirjajte oko minutu ili samo dok ne zamiriše.
Dodajte pasirani slanutak, drugu limenku ocijeđenog slanutka, krumpir narezan na kockice, papriku, ružmarin, majčinu dušicu, čili papričice i malo svježe mljevene paprike i dobro promiješajte. Dodajte povrtni temeljac i ponovno promiješajte.
Poklopite juhu i pojačajte vatru te pustite da juha zavrije. Nakon što zavrije, smanjite vatru i ostavite da lagano kuha 25 minuta uz povremeno miješanje.
Začine prilagodite svom ukusu, i poslužite sa svježe mljevenim paprom i preostalom žlicom maslinovog ulja po želji, a nemojte preskočiti hrskavi kruh za umakanje!