FOTO/iStock
Desert u kojemu uživaju i najizbirljiviji
povezane vijesti
Jesenske poslastice toliko su bogate i sočne da im je zaista teško odoljeti. Kremasti kolači, aromatični, topli napitci, mirisi i boje koje bude s a osjetila. Ovom gurmanskom nizu, moramo pridodati i nevjerojatnu bundevu čija moć transformacije u različitim jelima i pićima izaziva poštovanje foodiesa. Otkrili smo recept za omiljenu slasticu – Panna Cottu u kojoj glavnu riječ vodi – upravo bundeva.
Panna Cotta se obično ostavi da se stegne u kalupima, a zatim se izvuče na tanjur za posluživanje. Karamel možete čak zamijeniti čokoladnim ganacheom ili začinjenim pirea od jabuka.
SASTOJCI
Za Panna Cottu:
- 2 šalice slatkog vrhnja
- 1/4 šalice šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 paket želatine u prahu
- 3 žlice hladne vode
- 3/4 šalice pirea od bundeve
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica začina za pitu od bundeve
- 1/4 žličice mljevenih klinčića
Za umak od karamele:
- 1 šalica granuliranog šećera
- 2 žlice hladne vode
- 1 1/2 žlice svijetlog kukuruznog sirupa
- 6 žlica maslaca
- 3/4 šalice masnog vrhnja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
UPUTE
Napravite umak miješanjem šećera, vode i kukuruznog sirupa u tavi s debelim dnom dok ne zakuha do tamne boje jantara. Nemojte miješati.
Dodajte maslac i miješajte dok se sve ne postane kompaktna masa. Dodajte vrhnje i vaniliju te opet umutite. Lagano kuhajte još 3-4 minute.
Maknite s vatre i ostavite sa strane da se ohladi. Nakon 5-10 minuta, ulijte oko centimetar umaka u podnožje svakog kalupa koji ćete koristiti. Stavite ih u hladnjak dok pravite panna cottu.
U srednju zdjelu dodajte hladnu vodu i pospite želatinu po vodi.
Uzmite veliki lonac i u njega stavite vrhnje i šećer. Miješajte na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi.
Maknite s vatre i dodajte začine, vaniliju i bundevu. Lagano miješajte dok se sve ne sjedini.
Mješavinu vrhnja postupno ulijte u želatinu/vodu i umutite da se sjedini.
Izvadite kalupe iz hladnjaka i provjerite je li se karamel umak počeo stezati. Na svaki karamel umak nježno ulijte malo mješavine vrhnja.
Napunjene kalupe vratite u hladnjak i ostavite da se stisnu najmanje 6 sati ili preko noći.
Izvadite ih iz hladnjaka 10 minuta prije posluživanja.