Okus jeseni

Kremasta Karamel Panna Cotta s bundevom – idealna za jesenska druženja

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Desert u kojemu uživaju i najizbirljiviji



Jesenske poslastice toliko su bogate i sočne da im je zaista teško odoljeti. Kremasti kolači, aromatični, topli napitci, mirisi i boje koje bude s a osjetila. Ovom gurmanskom nizu, moramo pridodati i nevjerojatnu bundevu čija moć transformacije u različitim jelima i pićima izaziva poštovanje foodiesa. Otkrili smo recept za omiljenu slasticu – Panna Cottu u kojoj glavnu riječ vodi – upravo bundeva.


Panna Cotta se obično ostavi da se stegne u kalupima, a zatim se izvuče na tanjur za posluživanje. Karamel možete čak zamijeniti čokoladnim ganacheom ili začinjenim pirea od jabuka.


SASTOJCI




Za Panna Cottu:


  • 2 šalice slatkog vrhnja
  • 1/4 šalice šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 paket želatine u prahu
  • 3 žlice hladne vode
  • 3/4 šalice pirea od bundeve
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica začina za pitu od bundeve
  • 1/4 žličice mljevenih klinčića

Za umak od karamele:


  • 1 šalica granuliranog šećera
  • 2 žlice hladne vode
  • 1 1/2 žlice svijetlog kukuruznog sirupa
  • 6 žlica maslaca
  • 3/4 šalice masnog vrhnja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

UPUTE


Napravite umak miješanjem šećera, vode i kukuruznog sirupa u tavi s debelim dnom dok ne zakuha do tamne boje jantara. Nemojte miješati.


Dodajte maslac i miješajte dok se sve ne postane kompaktna masa. Dodajte vrhnje i vaniliju te opet umutite. Lagano kuhajte još 3-4 minute.


Maknite s vatre i ostavite sa strane da se ohladi. Nakon 5-10 minuta, ulijte oko centimetar umaka u podnožje svakog kalupa koji ćete koristiti. Stavite ih u hladnjak dok pravite panna cottu.


U srednju zdjelu dodajte hladnu vodu i pospite želatinu po vodi.


Uzmite veliki lonac i u njega stavite vrhnje i šećer. Miješajte na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi.


Maknite s vatre i dodajte začine, vaniliju i bundevu. Lagano miješajte dok se sve ne sjedini.


Mješavinu vrhnja postupno ulijte u želatinu/vodu i umutite da se sjedini.


Izvadite kalupe iz hladnjaka i provjerite je li se karamel umak počeo stezati. Na svaki karamel umak nježno ulijte malo mješavine vrhnja.


Napunjene kalupe vratite u hladnjak i ostavite da se stisnu najmanje 6 sati ili preko noći.


Izvadite ih iz hladnjaka 10 minuta prije posluživanja.