Foto: Pixabay
Mogu se koristiti i kultivirane i divlje šparoge
povezane vijesti
Neobičnija je priprema šparoga kao krem juhe, a evo sastojaka koji su vam potrebni za pripremu za 4 osobe:
- 500 gr već očišćenih svježih zelenih šparoga
- 2 manja poriluka
- 200 g svježeg vrhnja (ili sojinog vrhnja)
- 1 veći krumpir
- 110 g maslaca (ili 110 g maslinovog ulja)
- 900 ml vode
Priprema: Krumpir očistite, ogulite i narežite na kockice. Poriluk očistiti, dobro oprati od zemlje, zarezati ukoso sa strane listova da voda curi unutra, a zatim samo bijeli dio narezati na kolutiće.
Poriluk stavite kuhati u visoku široku tavu na laganoj vatri s maslacem (ili uljem ako želite laganije jelo). Trebao bi postati mekan i proziran, ali nemojte ga pržiti.
Šparoge operite i narežite na komadiće. U međuvremenu u poriluk dodajte krumpir i nakon miješanja od oko 2 minute dodajte vodu. Kuhajte na srednjoj vatri 15 minuta.
Dodajte šparoge i začinite solju i paprom. Kuhajte 5 minuta i kada povrće omekša maknite ga s vatre.
Izmiksajte. Ako više volite baršunastu konzistenciju, možete ju procijediti u cjedilu s finom mrežicom.
Po želji dodajte vrhnje i dobro promiješajte. Posolite i popaprite.