Foto: iStock
Prepuna nutrijenata i vitamina
povezane vijesti
Recept za juhu od kelja idealan je za prohladne zimske dane kada žudimo za toplim obrokom krcatim nutrijentima.
Kremasta konzistencija ukusne juhe prepuna je bogatih aroma luka, mrkve i celera, a prepuna je proteina i vlakana iz bijelog graha što ju čini cjelovitim obrokom.
Stoga, ako tražite zdravo i ukusno, ne tražite dalje jer ste ga upravo pronašli!
Sastojci
- 60 ml maslinovog ulja
- 1 srednji luk
- 1 srednja mrkva
- 2 stabljike celera
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica nasjeckanog svježeg ružmarina
- pola žličice suhe majčine dušice
- 765 g kuhanog bijelog graha, ocijeđenog i ispranog
- 1 l povrtnog temeljca
- 270 g nasjeckanih listova kelja
- 2 žlice svježeg soka od limuna
- 1 žličica soli i papar po ukusu
Priprema
Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, mrkvu, celer, češnjak i ružmarin koje ste prethodno usitnili, te sol i papar. Pirjajte sve oko 10 minuta ili dok povrće ne omekša.
Potom, dodajte bijeli grah i povrtni temeljac te kuhajte oko 20 minuta.
Prebacite pola juhe u blender i miksajte dok ne postane glatke konzistencije, te dobivenu smjesu umiješajte natrag u lonac i dodajte kelj i limunov sok.
Kuhajte uz miješanje oko 5 minuta, a ako je juha pregusta, umiješajte pola šalice vode dok ne dobijete željenu gustoću.
Začinite po ukusu i poslužite s malo maslinovog ulja, komadića prepečenca i svježeg peršina za ukras!