Čudo prirode

Krastavci pročišćavaju i osvježavaju. Osim što su niskokalorični su, imaju još brojnih dobrobiti

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Sadrži i mnoge važne minerale kao što je magnezij i folna kiselina

Krastavac je pročišćavajući, osvježavajući i ima vrlo malo kalorija. U niskokaloričnoj dijeti savršen je jer ima visok indeks sitosti (puno volumena, a malo kalorija).


Nadalje, visoka koncentracija vode potiče diurezu, a nizak unos natrija pomaže u borbi protiv zadržavanja vode.


Konačno, zahvaljujući vrlo niskom udjelu šećera, krastavac je također namirnica pogodna za osobe koje boluju od dijabetesa.


Također sadrži mnoge minerale za punjenje energijom, poput magnezija i folne kiseline.


Učinkovit je prirodni lijek protiv podočnjaka. Naime, dvije kriške krastavca možete staviti na oči i ostaviti da djeluju 15 minuta kako bi se smanjila oteklina zahvaljujući skupljanju kapilara.


Koristan je i kao maska ​​za blistavost lica, napravljena od nasjeckanog krastavca, maslinovog ulja i nekoliko kapi limunovog soka.


Krastavac je posebno bogat vodom, vitaminima C i K (osobito u vanjskoj kožici), folatima, mineralnim solima i vlaknima.


Njegovo jedenje smanjuje bolove u želucu, kiselost i težinu u želucu, jer djeluje protiv upale crijevne sluznice.


Također oni koji pate od bolova u zglobovima i artritisa općenito imaju olakšanje od toga.


To je također zahvaljujući prisutnosti, među mnogim mineralima, silicija s protuupalnim svojstvima.


Prisutnost kalija u krastavcima i dobar koktel drugih mineralnih soli i vitamina čine ovo povrće izvrsnom namirnicom za borbu protiv umora.


Zapravo, nizak natrij karakterističan za krastavce i bogatstvo kalija pomažu tijelu da ne zadržava tekućinu i stoga održava krvni tlak normalnim.


Krastavci su također bogati antioksidansima i protuupalnim tvarima. Konkretno, imaju dobru količinu vitamina C, koji ima izrazitu sposobnost da se bori protiv oksidativnih pojava na staničnoj razini uzrokovanih slobodnim radikalima.


Bioaktivni spojevi krastavca, koji se jede sirov, također daju ovom povrću protuupalna svojstva.


Djelotvoran je u prevenciji gihta, bolesti koja uključuje nakupljanje mokraćne kiseline u krvi.


Nadalje, ovo je povrće dragocjeno protiv bubrežnih kamenaca, poremećaja od kojeg u prosjeku pati oko 8% stanovništva, a karakteriziran je stvaranjem nakupina mineralnih soli u bubrezima zbog zasićenja mokraćom.


Iako blagotvorno djeluje na probavni proces, kod oboljelih od iritabilnog debelog crijeva može izazvati neugodne posljedice zbog velike prisutnosti netopivih vlakana.


Nadalje, ovo povrće može biti i uzrok prilično česte alergije. U tom slučaju ga treba apsolutno izbjegavati.


Simptomi su lako prepoznatljivi, tipični za alergije na hranu, kao što je preosjetljivost usne šupljine, s pojavom svrbeža usana, jezika i grla.


Postoje slučajevi i kontaktnog dermatitisa i urtikarije.