Slaže se uz brojna jela

Kralj grčke kuhinje: znamo kako napraviti odličan tzatziki

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Jesmo li pronašli najbolji recept?

Poznat kao “onaj grčki umak”, tzatziki je s razlogom okrunjen jednim od najfinijih umaka u kojem glavnu riječ vode jogurt, krastavci i češnjak.


Veoma je osvježavajuć i idealan je za tople ljetne dane, a ide uz brojna jela, pogotovo uz meso s roštilja i dakako – gyros! Također će se slagati i kao umak uz krumpiriće, dodatak tortiljama ili kao dip za čips.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli 750g (@750grammes)



Sastojci


  • 300 g naribanog krastavca (otprilike 1 srednji krastavac)
  • 450 g običnog grčkog jogurta
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 žlice nasjeckane svježe metvice i/ili kopra
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1 srednji češanj češnjaka, protisnuti ili mljeveni
  • ½ žličice fine morske soli

Priprema


Naribajte krastavac na ribež (slobodno možete koristiti stranu sa većim zupcima), a kada ste ga naribali, lagano ga stisnite između dlanova iznad sudopera kako biste uklonili višak vode.


Ocijeđeni krastavac prebacite u zdjelu za posluživanje, pa ponovite s preostatkom naribanog krastavca.


U ocijeđene krastavce dodajte jogurt, maslinovo ulje, začinsko bilje, limunov sok, češnjak i sol te promiješajte da se sjedini. Ostavite smjesu da odstoji 5 minuta kako bi se okusi stopili.


Probajte i dodajte svježe začinsko bilje, sok od limuna i/ili sol ako je potrebno.


Poslužite odmah ili ohladite za kasnije!