Foto: Pixabay
Ljekovita, bogatog i aromatičnog okusa, prepuna vitamina i minerala
povezane vijesti
Kopriva, čije je botaničko ime Urtica diodica, najpoznatija je ljutica koju često i od davnina nazivaju “zločestim korovom” jer je dodir s njezinim listovima bolan i pecka.
Ipak, još je poznatija kao biljka s ljekovitim svojstvima, budući da svaki njezin dio, korijen, stabljika i list, sadrži velike količine vitamina i mineralnih soli.
Jedna je od najpoznatijih samoniklih jestivih biljaka, cijenjena zbog svog bogatog i aromatičnog okusa.
Zdravstvena svojstva i koristi
Njezina najveća vrijednost je što je prirodni remineralizator i tonik.
Takozvani nadzemni dio idealan je kao dodatak kod problema kao što su lomljivi nokti, slaba kosa i ispucali vrhovi te kao stimulans rasta.
Cink, kojim obiluje, blagotvorno djeluje u liječenju akni i brojnih drugih kožnih infekcija, poput ekcema, jer ima protuupalnu moć.
Bogatstvo silicijevim dioksidom, s druge strane, djeluje antireumatizirajuće na artritične zglobove i hrskavicu, osobito kada se počnu trošiti, pa mineralne soli pogoduju njihovoj rekonstituciji.
Unos ove biljke stoga je indiciran ženama u menopauzi.
Prisutnost željeza ima toničnu i antiastenijsku funkciju, stoga je također indicirana u posebnim situacijama kao što je trudnoća.
Diuretski učinci
Također vrijedi zapamtiti diuretske učinke i protiv infekcija mokraćnog sustava zbog čišćenja mjehura.
Konkretno, korijen koprive ima dokazano djelovanje na benigni adenom prostate i ublažava komplikacije koje on donosi.
To je moguće zahvaljujući sterolima, tvarima koje djeluju na estrogene hormone.
Kontraindikacije
No, kao i sa svim ljekovitim biljem, nemojte pretjerivati, a ako bolujete od arterijske hipertenzije, koju kopriva može smanjiti, posavjetujte se i porazgovarajte s liječnikom prije samoinicijativnog uzimanja.