Foto: Pixabay
Povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za približno 60%
povezane vijesti
Stope dijabetesa tipa 2 brzo rastu diljem svijeta.
Ovo je zabrinjavajuće jer bolest predstavlja glavni čimbenik rizika za kardiovaskularne i bubrežne bolesti, rak i demenciju.
S tim u vezi, novo je istraživanje istaknulo da ljudi koji jedu samo dvije porcije crvenog mesa tjedno mogu imati veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 nego ljudi koji konzumiraju manje mesa.
Istraživači su također otkrili da je zamjena crvenog mesa biljnim izvorima proteina, poput mahunarki ili skromnih količina mliječnih proizvoda, povezana sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2.
Istraživači su analizirali zdravstvene podatke 216.695 sudionika u studiji Nurses’ Health Study (NHS), NHS II i Health Professionals Follow-up Study (HPFS).
Otkrili su da je konzumacija crvenog mesa, uključujući prerađeno i neprerađeno meso, snažno povezana s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2.
Sudionici istraživanja koji su jeli više crvenog mesa imali su 62 posto veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih koji su jeli manje.
Svaka dodatna dnevna porcija prerađenog crvenog mesa povezana je s 46 posto većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, a svaka dodatna dnevna porcija neprerađenog crvenog mesa povezana je s 24 posto većim rizikom.
Istraživači su također procijenili potencijalne učinke zamjene dnevne porcije crvenog mesa drugim izvorom proteina.
Otkrili su da je zamjena mesa porcijom orašastih plodova i mahunarki povezana s 30 posto nižim rizikom, dok je zamjena porcijom mliječnih proizvoda bila povezana s 22 posto nižim rizikom.
Osim zdravstvenih prednosti, istraživači kažu da bi zamjena crvenog mesa zdravim biljnim izvorima proteina pomogla u smanjenju emisije stakleničkih plinova i negativnih učinaka klimatskih promjena.