Interesantni rezultati

Konzumiranje više voća i povrća jednako je 4.000 koraka dnevno, prema Harvardu!

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Promatran odnos između zdrave prehrane i tjelesne spremnosti

Jedna jabuka dnevno drži liječnika podalje, a još nekoliko jabuka moglo bi udaljiti i traku za trčanje.


Konzumiranje pet porcija voća i povrća svaki dan može biti jednako korisno za vašu kondiciju kao i 4.000 koraka dnevno , prema novom istraživanju objavljenom u European Journal of Preventive Cardiology.


Istraživači su izjavili:


“Poboljšanje kondicije koje smo primijetili kod sudionika koji su jeli zdravu, uravnoteženu prehranu bilo je slično učinku poduzimanja dodatnih 4.000 koraka svaki dan.”


Istraživači s Harvarda izmjerili su razinu kisika kod 2.380 muškaraca i žena, koji su se svi bavili istom količinom tjelesne aktivnosti.


Volonteri su ispunili upitnik o učestalosti konzumiranja pojedine hrane, a radilo se 125 različitih namirnica.


Kvaliteta prehrane je zatim procijenjena prema indeksu alternativne zdrave prehrane (AHEI) i ocjeni mediteranske prehrane (MDS) – oba povezana sa zdravljem srca – uzimajući u obzir dob, spol, ukupni dnevni energetski unos, indeks tjelesne mase (BMI), pušenje, razinu kolesterola, krvni tlak, dijabetes i rutinsku tjelesnu aktivnost.


Što je viši rezultat, to je bolja bila kvaliteta prehrane, koja je uključivala konzumaciju povrća, voća, cjelovitih žitarica, suhog voća, mahunarki, ograničenje crvenog mesa i alkohola.


Podaci su pokazali da su kod sredovječnih odraslih obrasci zdrave prehrane bili snažno povezani s dobrom fizičkom spremom.


Zatim su istraživači primijetili da je odnos između zdrave prehrane i tjelesne spremnosti sličan kod žena i muškaraca, ali izraženiji kod osoba mlađih od 54 godine.


Točnije, oni koji su slijedili mediteransku prehranu imali su razinu kondicije jednaku onima koji su napravili oko 4.000 koraka dnevno.


Mediteranska prehrana, koju je US News & World Report proglasio najboljom prehranom ukupno šestu godinu zaredom, naglašava važnost konzumiranja cjelovite hrane i žitarica bogatih hranjivim tvarima, s naglaskom na svježe namirnice, proteine ​​i, naravno, antioksidanse kojima je bogato maslinovo ulje, a koji pomažu u sprječavanju upala i drugih zdravstvenih problema.


Unatoč ovim nalazima, ovo je bila opservacijsko istraživanje, tako da istraživači nisu mogli zaključiti da zdrava prehrana vodi do bolje kondicije.