Foto: Pexels
Mogu imati prilično značajne nutritivne razlike, otkrila su neka istraživanja
povezane vijesti
Otvaranjem konzerve tune, dodavanjem rajčice, zelene salate ili drugih svježih sastojaka, možete brzo i jednostavno ručati ili večerati.
No, ovisno o tome hoćete li odabrati prirodnu tunu ili tunu u ulju, nutritivni sadržaj vašeg jela može se jako promijeniti, ne samo kalorijski.
Konzerva tune u ulju od 180 grama, ali ocijeđena ima 317 kalorija, dok prirodna tuna ima samo 150 kalorija po konzervi.
No, kao što smo rekli, ne zanimaju nas samo kalorije tune nego i njezine nutritivne vrijednosti, posebice prisutnost omega 3, zdravih masnoća za srce.
Umjerena konzumacija tune preporučuje se upravo iz tog razloga, a s obzirom na to da si svi ljudi ne mogu priuštiti kupnju svježe ribe (bogate omega 3 ) za kuhanje kod kuće.
Ukratko, konzumacija konzerve tune bila bi najjeftinije rješenje za osiguravanje dobre doze omega 3, no bitno je je li u vodi ili ulju, kao i hoćete li je ocijediti ili ne.
Prirodna tuna u usporedbi sa tunom u ulju
Oni koji obično ocjeđuju tunu mogu odabrati izravno prirodnu tunu jer se omega 3 masne kiseline sadržane u ribi konzerviranoj u vodi u velikoj mjeri zadržavaju.
Ako, pak, ocijedite tunu napunjenu uljem, situacija je drugačija: njezino vađenje također oduzima dio dragocjene omega 3.
Zapravo, istraživanje objavljeno u časopisu Public Health Nutrition pokazuje da tuna u vodi ima više omega 3 masti nego tuna u ulju.
Međutim, također je primijećeno da bi proizvodi puni ulja mogli biti bolji za one s većim potrebama za esencijalnim masnim kiselinama (EFA), uključujući linolnu kiselinu i α-linolensku kiselinu (kao što su pacijenti s cističnom fibrozom).
Za one koji žele povećati razinu vitamina D ili selena, tuna u ulju mogla bi biti najbolji izbor.
Tuna u ulju zapravo pokazuje povećane razine po porciji ovih tvari u usporedbi s tunom u vodi.
Zaista ne postoji najbolji izbor kada je u pitanju tuna jer često ovisi o tome koju karakteristiku smatrate najvažnijom i kako ćete u konačnici iskoristiti tu konzervu tune.
Za one koji broje kalorije i žele maksimalno iskoristiti omega 3 masne kiseline, prirodna tuna bi mogla biti najbolji izbor.
Za one koji traže ugodniji okus, žele povećati razinu vitamina D i ne brinu o unosu kalorija, onda bi tuna u maslinovom ulju mogla biti najbolje rješenje.
Ipak, ponavljamo da tunu ipak treba konzumirati umjereno jer sadrži živu. Razina ovog teškog metala ne mijenja se puno ako tunu kupujemo u ulju ili prirodnu.