Metabolički poremećaji

Konačno otkriveno zašto se metabolizam usporava s godinama i kako spriječiti debljanje

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Poticanje proizvodnje bijelog masnog tkiva može pomoći u preokretu usporavanja

Novo istraživanje identificiralo je strategiju za sprječavanje debljanja povezanog sa starenjem, što bi moglo spriječiti pretilost i zdravstvene tegobe poput dijabetesa tipa 2, bolesti srca i kronične upale.


Istraživači su shvatili da se poticanjem proizvodnje određene vrste masnih stanica mogu poništiti učinci sporijeg metabolizma.


Ova otkrića objavljena su u istraživanju koje su proveli istraživači s Cornellova odjela za prehrambene znanosti.


Sisavci, uključujući ljude, imaju dvije glavne vrste masti: bijelo masno tkivo (WAT), koje pohranjuje energiju od prekomjernog unosa kalorija, i smeđe masno tkivo (BAT), koje sagorijeva kalorije za proizvodnju topline za održavanje odgovarajuće tjelesne temperature.


Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Communications, pokazuje postojanje treće vrste masti, podvrste WAT: definirane kao bež mast.


Bež mast ima iste stanične prekursore kao bijela mast i ista termogena svojstva kao smeđa mast, što znači da pomaže u snižavanju šećera u krvi i masnih kiselina koje uzrokuju otvrdnjavanje arterija i bolesti srca.


Kada je osoba dulje izložena niskim temperaturama, matične stanice poznate kao masne progenitorne stanice formiraju termogene bež masne stanice unutar bijelog masnog tkiva.


Kako ljudi stare, međutim, odgovor na ovaj podražaj slabi i, kao rezultat toga, dolazi do usporavanja metabolizma i debljanja.


Dakle, proces starenja otežava stvaranje bež masnih stanica kao odgovor na niske temperature.


No, istraživači su možda otkrili kako preokrenuti ovaj proces, a da ne moraju izlagati ljude hladnoći tijekom duljeg vremenskog razdoblja.


Doista, postoje metabolički putovi koji se sastoje od poticanja proizvodnje određene vrste masnih stanica, koje mogu dovesti do stvaranja bež masnoće koja je učinkovita u suzbijanju debljanja uzrokovanog starenjem i sprječavanju metaboličkih poremećaja.