Foto: Pixabay
Skuhali ste ih previše, a ne namjeravate ih sve odmah pojesti? Evo što napraviti
povezane vijesti
Tvrdo kuhana jaja brza su priprema za večeru, ali i odlična osnova za ukusno predjelo koje možete obogatiti majonezom, kaparima ili maslinama.
No što učiniti ako smo pripremili previše tvrdo kuhanih jaja i već znamo da ih nećemo moći potrošiti?
Je li moguće konzervirati kuhana jaja? Ako da, koliko dugo i kako je najbolje to učiniti?
Za početak kažemo da se tvrdo kuhana jaja mogu čuvati nekoliko dana u hladnjaku kod kuće, ali da je njihov “životni vijek“ znatno kraći nego kod sirovih jaja.
Ako već znate da jaja koja ste skuhali nećete konzumirati ili ako ste ih unaprijed pripremili samo da budu spremna, jedini način da ih čuvate je u hladnjaku – najbolje u ljusci.
Odmah nakon pripreme uronite ih u zdjelu s hladnom vodom i ledom kako biste spriječili proces kuhanja, a ujedno ih brzo ohladili.
Kad se ohlade, osušite jaja čistom krpom i stavite ih u suhu posudu, po mogućnosti hermetički zatvorenu.
Alternativno, možete ponovno upotrijebiti karton u kojem su bila kad ste ih kupili.
Pažnja: jaja se ne smiju stavljati u hladnjak dok su još topla, ali od završetka kuhanja do prebacivanja u hladnjak ne smiju proći više od dva sata ako ne želite riskirati da ih bacite.
Nadalje, izbjegavajte držati kuhana jaja na vratima uređaja (kako ih ne biste izlagali čestim promjenama temperature svaki put kada otvorite hladnjak) i držite ih podalje od mesa, ribe i sira kako biste izbjegli kontaminaciju tim proizvodima.
Uz pridržavanje svih ovih mjera opreza, tvrdo kuhana jaja u ljusci mogu se čuvati do pet dana u hladnjaku (ali savjetujemo da ih potrošite ranije).
Što umjesto toga učiniti ako želite sačuvati tvrdo kuhana jaja s već oljuštenom ljuskom?
Možete ih držati nekoliko dana, uvijek u hladnjaku, u posudi s hladnom vodom: na taj način ćete im sačuvati razinu vlažnosti i održavati konstantnu temperaturu.