Za sladokusce

Kolač s cimetom i crumble posipom – idealan zalogaj uz kavu

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Poslastica koja će uljepšati jesenske dane

Nije jesen, ako se u zraku ne osjeti miris cimeta. Začinite kavu i opuštanje dovedite na još veći nivo uz kolač koji spaja vaniliju i cimet. Tako slatko i aromatično… učinit će svaki zalogaj posebnim doživljajem.


Sastojci


  • 1 štapić maslaca (omekšanog)
  • 3/4 šalice šećera
  • 1 žličica vanilije
  • 1 jaje
  • 2 šalice brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 3/4 šalice mlijeka

Punjenje


  • 3 žlice omekšalog maslaca
  • 1 žlica cimeta
  • 1/2 šalice brašna
  • 1/2 šalice pakiranog smeđeg šećera

Preljev


  • 5 žlica omekšalog maslaca
  • 3/4 šalice brašna
  • 1/2 šalice pakiranog smeđeg šećera
  • 1 žlica cimeta

Upute


Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva.


U zdjeli miksera izmiksajte maslac i šećer, povremeno stružući sa strana. Dodajte vaniliju i jaje, umiješajte.


U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Polovicu toga dodajte u mikser, a kad se većinom sjedini, dodajte mlijeko. Kad se mlijeko većinom sjedini, dodajte ostatak brašna.


Za pripremu punjenja: u maloj zdjeli usitnite omekšali maslac, brašno, šećer i cimet dok se ne formiraju meke mrvice.


Za pripremu preljeva: dodajte maslac, brašno, smeđi šećer i cimet u kuhaču za kuhanje i miješajte dok se ne stvore grube mrvice.


Namastite tepsiju 9×9. Ulijte ½ tijesta za kolače i rasporedite na sva četiri ugla. Pospite filu po vrhu, zatim ulijte preostalo tijesto za kolače i pažljivo rasporedite po vrhu, ometajući sloj punjenja što je manje moguće (offsetna lopatica za to dobro funkcionira).


Po vrhu posipajte preljev i lagano pritisnite da se prilijepi.


Pecite u zagrijanoj pećnici 45-50 minuta, dok čačkalica ne izađe čista. Ohladite i zagrijte na rešetki prije posluživanja.