FOTO/iStock
Poslastica koja će uljepšati jesenske dane
povezane vijesti
Nije jesen, ako se u zraku ne osjeti miris cimeta. Začinite kavu i opuštanje dovedite na još veći nivo uz kolač koji spaja vaniliju i cimet. Tako slatko i aromatično… učinit će svaki zalogaj posebnim doživljajem.
Sastojci
- 1 štapić maslaca (omekšanog)
- 3/4 šalice šećera
- 1 žličica vanilije
- 1 jaje
- 2 šalice brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 3/4 šalice mlijeka
Punjenje
- 3 žlice omekšalog maslaca
- 1 žlica cimeta
- 1/2 šalice brašna
- 1/2 šalice pakiranog smeđeg šećera
Preljev
- 5 žlica omekšalog maslaca
- 3/4 šalice brašna
- 1/2 šalice pakiranog smeđeg šećera
- 1 žlica cimeta
Upute
Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva.
U zdjeli miksera izmiksajte maslac i šećer, povremeno stružući sa strana. Dodajte vaniliju i jaje, umiješajte.
U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Polovicu toga dodajte u mikser, a kad se većinom sjedini, dodajte mlijeko. Kad se mlijeko većinom sjedini, dodajte ostatak brašna.
Za pripremu punjenja: u maloj zdjeli usitnite omekšali maslac, brašno, šećer i cimet dok se ne formiraju meke mrvice.
Za pripremu preljeva: dodajte maslac, brašno, smeđi šećer i cimet u kuhaču za kuhanje i miješajte dok se ne stvore grube mrvice.
Namastite tepsiju 9×9. Ulijte ½ tijesta za kolače i rasporedite na sva četiri ugla. Pospite filu po vrhu, zatim ulijte preostalo tijesto za kolače i pažljivo rasporedite po vrhu, ometajući sloj punjenja što je manje moguće (offsetna lopatica za to dobro funkcionira).
Po vrhu posipajte preljev i lagano pritisnite da se prilijepi.
Pecite u zagrijanoj pećnici 45-50 minuta, dok čačkalica ne izađe čista. Ohladite i zagrijte na rešetki prije posluživanja.