Pahuljast

Kolač od naranče: nježna slastica koja miriše na Mediteran

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Tipični desert zime koji, ipak, nekako podsjeća na ljeto!

Kolač od naranče je desert iz južne Italije: točnije, rođen je na Siciliji, zemlji ovih mirisnih citrusa.


Recept proizlazi iz poznatog kruha s narančama, tradicionalnog regionalnog deserta, koji uključuje cijelu naranču umiješanu u tijesto, uključujući koru i sjemenke.


Kolač od naranče izvrstan je i za doručak, a kriška ima više-manje 240 kcal.


Sastojci:


  • 3 naranče
  • 3 jaja
  • 180 g granuliranog šećera
  • 320 g brašna
  • 70 ml ulja
  • 23 g praška za pecivo
  • 80 g marmelade od naranče
  • soli po ukusu

Priprema: U zdjeli umutite 3 jaja, polako dodavajući šećer dok krema ne postane vrlo pjenasta.


Obradite naranče: uzmite 2 i iscijedite ih, a zatim naribajte i kore. Treću narežite na okrugle ploške.


U ovom trenutku ponovno uzmite zdjelu sa smjesom jaja i šećera i dodajte sok od naranče, naribanu koru, ulje, brašno i prašak za pecivo, neprestano miješajući.


Prije izlijevanja smjese u kalup, na dno (premazanog maslacem) kalupa za torte od 22 cm posložite kriške treće naranče.


Zatim tijesto izlijte u kalup dodajući pekmez u “pramenovima”.


Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 38-40 minuta na 175°.


Prije nego preokrenete kolač i premažete žlicom preostalog pekmeza, ostavite ga da se ohladi barem 14 do 15 minuta.