FOTO: iStock
Karibi na tanjuru
povezane vijesti
Voćni, slatki zalogaj je prava stvar za tople ljetne dane. Umjesto složene torte, možete ispeći, na primjer, ovaj fantastičan kolač od limete i kokosa. Oštar miris limete u ovoj novoj ideji za recept osigurava prekrasan voćni i blago kiselkast okus, dok kokosove pahuljice dodaju dašak egzotike. Budući da se mješavina kokosovog mlijeka, bijele čokolade i svježeg soka limete tek na samom kraju prelije preko tijesta, ono je prekrasno sočno i svježeg okusa čak i nakon nekoliko dana.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci:
Za tijesto:
- 125 g bijele čokolade
- 100 g maslaca
- 2 jaja
- 30 g šećera
- 100 g brašna
- 100 g kokosovih pahuljica
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 cijeđena limeta
Za glazuru:
- 50 g bijele čokolade
- 100 ml kokosovog mlijeka
- 1 cijeđena limeta
- Kokosove ljuskice za dekoraciju
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i na lim za pečenje stavite podesivi okvir za pečenje (cca 18 x 27 cm). Alternativno možete presavinuti aluminijsku foliju nekoliko puta da stabilno stoji i koristiti za izradu pravokutnog okvira. Na pari otopite bijelu čokoladu i maslac pa ostavite da se kratko ohlade. Jaja i šećer pjenasto izmiksajte pa umiješajte brašno, kokosove ljuskice, prašak za pecivo i sok od cijeđene limete. Sada zamijesite tijesto sa smjesom maslac-čokolada, napunite ga u kalup za pečenje i poravnajte.
Pecite 20 do 25 minuta i zatim pustite da se tijesto malo ohladi. Zagrijte kokosovo mlijeko u malom loncu, dodajte sok od limete pa umiješajte bijelu čokoladu i pustite da se otopi. Sada nekoliko puta probodite tijesto štapićem te odozgo žlicu po žlicu mažite glazurom i poravnajte. Prije posluživanja kolač narežite na kockice ili pravokutnike i ukrasite listićima kokosa.