Foto: Pixabay
Nije jogurt, ali kao i jogurt sadrži mliječne fermente i probiotike
povezane vijesti
Originalna slastica koja svoju posebnost duguje “zamjenskom” sastojku mlijeku.
Riječ je o kefiru, mliječnom proizvodu koji ima nešto gušću konzistenciju od mlijeka, slatkastog je mirisa i blago kiselkastog okusa.
Sastojci
- 250 g šljiva
- 315 g brašna
- 3 žličice praška za pecivo
- 90 g smeđeg šećera (+ 2 žlice za kraj)
- 60 g maslaca otopljenog na sobnoj temperaturi
- 250 g kefira
- 2 jaja
- muškatni oraščić po ukusu
- naribana korica 1/2 limuna
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°. U zdjelu prosijte brašno zajedno s praškom za pecivo.
Dodajte malo muškatnog oraščića, naribanog po ukusu.
U drugoj posudi električnom pjenjačom tucite jaja i smeđi šećer dok ne nabubre i postanu pjenasti.
Umiješajte kefir, otopljeni maslac na sobnoj temperaturi i naribanu koricu limuna dok ne dobijete dobro izmiješanu smjesu.
Dodati brašno i prašak za pecivo i miješati žlicom da se tijesto ujednači.
Sve izlijte u kalup promjera 22 cm, prethodno premazan maslacem i posut brašnom i pažljivo poravnajte.
Šljive narežite na kockice i rasporedite po površini tijesta.
Pospite s preostale 2 žlice šećera i pecite oko 30-35 minuta ili u svakom slučaju dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista i suha.
Pustite da se kolač ohladi na rešetki za torte, a zatim ga izokrenite iz kalupa i poslužite.